Kategorier
Nyheter

Nu börjas det: Regeringen kräver att du ska betala skatt för att få parkera vid jobbet

Föreställ dig att du skulle använda din korta stund på jorden och den livskraft som Gud gett dig till att fundera ut det bästa sättet att göra varje dag lite sämre för miljontals människor bara för att kunna känna att du har makt.

Vissa behöver inte föreställa sig ett sådant scenario – de lever det. Finansministeriets arbetsgrupp för transportskatter kräver nu att de finländare som har förmånen att kunna parkera när de kommit till jobbet på morgonen ska straffas för sina lyxliv genom att parkeringsplatsen ska räknas som skattepliktig förmån.

Enligt arbetsgruppens rapport gynnas ”privata bilar” på ett sätt som ska ge skadliga utsläpp genom att folk får parkera vid sina arbetsplatser. Finansministeriet anser att den som får parkera vid jobbet har en förmån värd €3600 och måste beskattas.

”Även om det finns betydande problem med att bestämma skattevärdet för en parkeringsförmån, kan den fullständiga icke-beskattningen av förmånen inte betraktas som en tillfredsställande situation om inkomstbeskattningen syftar till att minska transportutsläppen”, skriver byråkraterna i sin rapport.

 

Sannfinländare ilskna över förslaget

Ville Tavio
Ville Tavio

Författarna har grundat sin rapport på åsikter som framförs i akademiska publikationer av flera kineser och andra utlänningar.

Finansministeriets småaktighet har fått Sannfinländarna att gå i taket och oppositionspartiet har skickat ut ett pressmeddelande där de motsätter sig förslaget:

– Regeringens liv tycks gå ut på att straffa arbetare. Borde inte regeringen öka istället för att minska antalet jobb?, skriver Ville Tavio som är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp i sitt pressmeddelande.

Sannfinländarna anser också att förslaget är klart orättvist mot de som inte kan ta sig till sin arbetsplats med kollektivtrafik.