Kategorier
Nyheter

Ny dom mot invandrarligan – anföll samma offer

Fyra män, varav flera medlemmar av narkotikaligan i Mariehamn, dömdes i förra veckan av Ålands tingsrätt för rånförsök, misshandel, grovt hemfridsbrott och straffbart narkotikabruk. Tre av männen Alexandher Royce Luukas (Alexandher Aety Luukas), från Uppsala, Eddy Rasmus Olsen, från Borlänge samt Lucian-Constantin Virlan, från Rumänien är samtliga tidigare dömda för grova brott. Den fjärde mannen som dömdes var 31 år gamle Kenth Erik Westberg. Sex vittnen var inkallade till tingsrätten och förutom vittnesmålen presenterade åklagaren bevis i form av bland annat fotografier, en beslagtagen luftpistol, ett utlåtande från Centralkriminalpolisen och ett läkarintyg från ÅHS.

Alexandher Luukas

Bröt sig in i bostad och hotade med pistol

De första två åtalen gällde grovt hemfridsbrott och misshandel, som hade skett 24 september 2015 i Mariehamn. Alexandher Luukas hade tillsammans med Lucian-Constantin Virlan sent på kvällen brutit sig in via bakdörren i en bostad där två män var i färd med att laga middag. Brottslingarna började diskutera med den ena av männen, som de var bekanta med, men strax därefter hade Luukas börjat slå mannen i ansiktet med knytnävarna och med en pistol som han haft med sig. Den andre mannen hade sett vad som hände och frågat vad som försiggick och hade då fått pistolen riktad mot sig av Luukas och blivit beordrad att lägga sig på golvet. Luukas tryckte ner mannen hårt mot golvet, riktade pistolen mot hans panna och sen mot hans nacke medan han låg på golvet. Samtidigt vaktade Virlan den andre mannen. Därefter bytte gärningsmännen plats och Virlan höll ner mannen på golvet och höll ett bestick mot hans nacke för att han inte skulle röra sig.

Grannar hade hört bråket och kom och knackade på dörren. När Alexandher Luukas öppnade dörren lyckades mannen han tidigare misshandlat nappa tag i pistolen från Luukas bakficka och kasta ut den genom dörrglipan, varvid en granne tog vara på den för att senare lämna åt polisen. Luukas och hans kumpan Virlan flydde då via bakdörren de kommit in genom.

Soft air-gun Colt Special Combat

Mannen som blivit nedtryckt på golvet hade haft värk i nacken, armen och pannan efteråt på grund av den hårdhänta behandlingen. Åklagaren presenterade bevis i form av polisfotografier av blodfläckar runt om i lägenheten samt vid bakdörren. Två grannar som vittnade i rätten berättade att de hört oljud från grannlägenheten när de åt middag och sen hört en obekant mansröst ropa ”Jag ska knäppa dig din jävel!” När grannarna gått och knackat på hade dörren öppnats av en obekant och stirrig man och sen hade pistolen kommit utflygande. Polisens undersökning visade att det var frågan om en soft air gun av modell Colt Special Combat.

Vittne stoppade gängmisshandel

Det tredje åtalet gällde en gängmisshandel av en student 23 april 2016. Deras brottsoffer var samma finländska yngling som igen blev överfallen av invandrargänget vid Baltichallen 17 april 2017. Då hade ligaledaren Armando Söderlund tillsammans med Shajan Amani och Georgian Pruteanu grovt misshandlat, torterat och dödshotat studenten.

Gängmisshandeln 2016 skedde också i Mariehamn, då knarklangaren Alexander Karlsson samt Joe Rödlin på kvällen lurat ner ynglingen från en väns lägenhet till en bil på gatan. Där hade Alexandher Luukas och Rasmus Olsen hoppat ur bilen och attackerat ynglingen med slag och sparkar, tryckt upp honom mot en vägg och sen kastat honom över en motorhuv. Ett vittne som befunnit sig i sin trädgård i närheten hade kommit till undsättning, varav gänget flytt platsen.

Alexander Karlsson

Offer fick glasflaska i bakhuvudet

Det fjärde åtalet gällde rånförsök och misshandel, som hade skett 29 april 2016 i Mariehamn. Alexandher Luukas hade tillsammans med kumpanerna Rasmus Olsen, Kenth Erik Westberg samt en till man sökt upp en åländsk yngling hemma hos hans flickvän för att driva in en skuld på €40 till Luukas. Ynglingen gick med på att cykla till en skogsstig i närheten för att göra upp om skulden med gänget. Efter att han överlämnat de €40 han var skyldig krävde gänget att han också måste betala en ränta på €400, vilket ynglingen hade vägrat. Kenth Westberg hade då skallat ynglingen på hakan, varav en uppmärksam granne ropat att polisen var på väg. Ynglingen hade satt sig på cykeln för att ta sig hem varav han fått en vodkaflaska kastad i huvudet, vilket orsakat kraftig blödning. Polis kom till plats och dokumenterade skadorna.

Dömda

Alexandher (Royce) (Aety) Luukas

Alexandher Luukas

Tingsrätten dömde Alexandher Luukas, född 1990, till 6 månader och 20 dagars fängelse för grovt hemfridsbrott och rånförsök. Luukas ska även tillsammans med sina kumpaner ersätta sina brottsoffer med totalt €1951.

Alexandher Luukas har sen tidigare ett flertal domar och fängelsestraff bakom sig, både i Sverige och på Åland. Den 17 januari 2011 dömdes han för misshandel, olaga hot och grov stöld till fängelse i Sverige, i augusti 2013 dömdes han av Ålands tingsrätt till fängelse för att ha rånat och kidnappat en åldring samt för olovlig körning, den 3 mars 2014 dömdes han av Uppsala tingsrätt till fängelse för misshandel, snatteri samt olaga hot och övergrepp i rättssak mot ett vittne.

Alexandher Luukas har spelat in flera låtar tillsammans med den socialdemokratiske rapparen Danesh Mahmoudi, som även har spelat in musikvideor med narkotikaligans fängslade ledare Adam Söderlund samt den socialdemokratiske lagtingsledamoten Mikael Igge Holmberg. I låtarna rappar Luukas bland annat om att bryta sig in hos folk, skära folk med rakblad, att skjuta folk i huvudet och dumpa liken i Fyrisån samt att han säljer ”ladd” (slang för kokain).

Alexandher Luukas gästar Ålands Radios Gomorron med sin gangsterrap

Rasmus Olsen

Rasmus Olsen, född 1991, dömdes till 4 månaders villkorligt fängelse för misshandel, rånförsök och straffbart narkotikabruk. Tingsrätten gjorde fängelsestraffet villkorligt med motiveringen att Rasmus Olsen inte tidigare förekom i straffregister, detta trots att Olsen tidigare flera gånger dömts till fängelse och skadestånd för bland annat stöld, olovlig körning, grov olovlig körning, rattfylleri, grovt rattfylleri, drograttfylleri, narkotikabrott, snatteri, grov misshandel,

försök till grov knivmisshandel, förmögenhetsbrott, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olaga tvång samt hot mot tjänsteman. Tingsrätten har således släppt Rasmus Olsen på fri fot.

Enligt Falu tingsrätt hade Rasmus Olsen ”uppenbarligen något slags samröre” med det kriminella motorcykelgänget Outlaws. Olsen ska tillsammans med sina kumpaner ersätta sina brottsoffer med totalt €1351

Lucian-Constantin Virlan

Rumänen Lucian-Constantin Virlan, född 1982, dömdes till 30 dagars villkorligt fängelse för grovt hemfridsbrott och misshandel och är således släppt på fri fot. Senast för ett par veckor sedan dömdes Virlan till böter för grov misshandel av samma yngling som misshandlades av Luukas och Olsen i april 2016. Virlan ska tillsammans med sina kumpaner ersätta sitt brottsoffer med €300 för sveda och värk.

Kenth Erik Westberg

Kenth Erik Westberg, född 1986, dömdes till 4 månader och 15 dagars villkorligt fängelse för rånförsök och är således släppt på fri fot. Westberg ska tillsammans med sina kumpaner ersätta sitt brottsoffer med €300 för sveda och värk.