Kategorier
Nyheter

Nya Åland i bidragsträsket: Miljonären Anders Wiklöf vägrar borga för sin tidnings krislån, lägger istället bördan på skattebetalarna

Vänstertidningen Nya Åland har inte klarat sig bra ekonomiskt under året och skyller sina problem på effekterna av viruset Covid-19. Nu har deras akuta likviditetsproblem blivit så stora att de tvingas låna €200 000 för att hålla sig flytande.

Detta är i vart fall vad de uppger till landskapsregeringen. Tidningen drivs av finansmogulen Anders Wiklöf – mångmiljonär och dessutom Ålands rikaste man. Han är också den största ägaren i Ålandsbanken – som gjort en rekordvinst hittills i år. Ur handlingar som Ålands Nyheter tagit del av framkommer det att lånet på €200 000 till Nya Åland kommit från Wiklöfs bank.

Genom att låna pengar från sin bank till sin tidning har Wiklöf lyckats ordna ett corona-bidrag på €35 000 till Nya Åland från de åländska skattebetalarna, som Ålands Nyheter rapporterade om tidigare i veckan. Wiklöf själv vägrar däremot gå i borgen för lånet – trots att han äger både långivare och låntagare. Istället har Nya Åland krävt att skattebetalarna står för borgen, vilket näringsavdelningen på landskapet nu godkänt.

Beslutet togs av byråchef Susanne Strand, som get en lånegaranti på €160 000 till tidningen. Ifall tidningen inte går i konkurs kan Wiklöf således betala tillbaka lånet till sig själv. Går tidningen i konkurs blir det istället de åländska skattebetalarna som får betala €200 000 till Wiklöfs bank för pengarna Wiklöf lånat till sin tidning.