Nytt avtal om Föglölinjen blir en av de största affärerna i Ålands historia

Nordberg Lindqvist

Infrastrukturminister Mika Nordberg (M) antog efter upphandling ett gemensamt anbud från det privata åländska rederiet Ansgar, som leds av vd Tomas Lindqvist och finska statens rederi Finferries för att bedriva trafik mellan Svinö och Mellanholm. Kontraktet ska skrivas för hela 15 år och blir en av de största affärerna i Ålands historia, med ett värde på 4,5 miljoner euro per år.

Bland de som konkurrerade om kontraktet fanns det norska transportbolaget Boreal Sjø AS, som årligen  transporterar 1,4 miljoner passagerare och 650 000 bilar på sina 14 färjelinjer i Norge. Bolaget har tidigare byggt hybridfärjor, gasfärjor och katamaraner upp till storleken 300 passagerare.

Ansgar och Finferries förbinder sig enligt kontraktet att bygga en dubbelriktad elhybridfärja för att trafikera linjen. Fartyget ska ha kapacitet för 350 passagerare och 3 besättningsmedlemmar och vara runt 100 meter långt , med ett djupgående på 4,3 meter.

Fartyget ska ha finsk flagg. Enligt kraven i anbudsförfrågan ska en minimal påverkan på miljön tas i beaktande för all utformning av fartyget och dess system. Bland annat ska skrovet utformas för att ge minimala svallvågor.

I kontraktet ges landskapsregeringen rätt att köpa fartyget för 5 miljoner euro efter att kontraktet löpt ut om 15 år.

På bilden: Mika Nordberg till vänster, foto: landskapsregeringen, Tomas Lindqvist till höger, foto: Ansgar