Kategorier
Nyheter

Omsorgsministern ljög i riksdagen: Ingen testas för coronavirus vid Finlands gränser

Alla inresande till Finland testas inte för det kinesiska coronaviruset Covid-19, trots att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (S) hävdade så under riksdagens frågestund igår, enligt Svenska Yle.

Stationschef Kim Westman på gränsbevakningen närvarade idag under landskapsregeringens presskonferens och svarade på en direkt fråga att den finska gränsbevakningen inte testar någon inresande till Finland över huvud taget.

– I varje fall inte för tillfället. Vi lever enligt de gamla instruktionerna och inväntar nya instruktioner. Gränsbevakningen följer förstås statsrådets instruktioner, genast när det kommer någonting kan vi börja med det, men för tillfället testar vi ingenting vid gränsen.

Detta står i rak motsats till vad familjeminister Kiuru hävdade igår:

– Redan nu måste alla som kommer över Finlands gränser testas, liksom alla inom social- och hälsovården som har minsta misstanke om att de är sjuka. Nu ska vi utvidga testandet till personer i riskgrupper och annan personal i nyckelställning, sa Kiuru då.

I gränsbevakningens officiella kommunikation till allmänheten angående undantagstillståndet finns inga uppgifter om att någon testning sker vid gränserna. Någon sådan information framkommer inte heller i statsrådets bulletiner. Tvärtom har Finlands regering infört stränga begränsningar i vem som tillåts testa sig för det dödliga viruset, utan att ha rättfärdigat det farliga beslutet. Detta samtidigt som andra länder testar så många medborgare som möjligt för att kunna kontrollera epidemin.

I förrgår framkom det att det privata sjukvårdsbolaget Mehiläinen skickat prover tagna från 18 000 finska arbetstagare till Sydkorea för att testas för Covid-19, eftersom den finska staten vägrar låta civilbefolkningen testa sig. I mitten av mars berättade Markku Tervahauta, som är chef för Institutet för hälsa- och välfärd att den faktiska mängden människor som är smittade med Covid-10 kan vara 20-30 gånger högre än de officiella siffrorna, eftersom endast särskilt utvalda personer får testas.

På bilden, Kim Westman under presskonferensen, Krista Kiuru infälld foto: Laura Kotila, statsrådets kansli