Kategorier
Nyheter

Onko Ahvenanmaa suljettu?

Denna insändare publiceras på finska, då budskapet också riktar sig till Finlands befolkning. Insändaren kan läsas på svenska här.


Vahinko on jo tapahtunut, eikä Ahvenanmaan maakuntahallitus:n (Ålands landskapsregering) suunnasta tehdä mitään sen lieventämiseksi.

Yritän selittää.

Ahvenanmaa kuuluu Suomeen. Suomalaiset ovat isänmaallisia. Suomi tekee päätökset Corona-asiassa ja jakaa tietoa ja informaatiota joka automaattisesti koskee myös Ahvenanmaata. Ahvenanmaan maakuntahallitus tiedottaa että Ahvenanmaa ei erottele ulkomaita ja Manner-Suomea toisistaan, vaan asettaa/velvoittaa jokaisen ulkomailta tai Manner-Suomesta saapuvan karanteeniin.  

Suomalainen media raportoi, että Ahvenanmaan maakuntahallitus velvoittaa kaikki Suomesta saapuneet (pakko)karanteeniin jos he matkustavat Ahvenanmaalle. Mediassa sekä SoMessa on runsaasti väitteitä ja mielipiteitä siitä, että Ahvenanmaa ei pidä itseään osana Suomea. Suomalaiset ovat pahoittaneet mielensä siitä, että Ahvenanmaan maakuntahallitus asettaa laittoman karanteenivelvoitteen Manner-Suomen ja jokaisen suomalaisen kohdalle. 

Ahvenanmaan maakuntahallitus huomaa että ei ole laillista oikeutta asettaa ihmiset pakko-karanteeniin ja muuttaa 14 päivän pakollisuuden vahvaksi suositukseksi.

Ahvenanmaan maakuntahallitus ei tiedota tai tarkenna kantaansa suomenkieliselle medialle. 

Suomessa leviää edelleen tietoa siitä, että Ahvenanmaan virallinen kanta on, että kaikki suomalaiset pitää asettaa karanteeniin, jos he vallitsevasta tilanteesta huolimatta päättävät matkustaa “Hurri-Kongoon” –  joksi Ahvenanmaata suomenkielisessä SoMessa nyt kutsutaan.

Muistutan tässä vielä miten suuri merkitys matkailualalla on Ahvenanmaan hyvinvoinnin kannalta. Ne tulot jotka saarivaltio saa Suomesta matkailun ja muun yritystoiminnan kautta ovat erityisen tärkeät.

Suomessa vallitsee poikkeustila huhtikuun puoliväliin asti. Jos olosuhteet niin vaativat, Suomella on oikeus päättää poikkeustilan jatkamisesta kolmeen kuukauteen. Eduskuntatalon käytävillä on kuultu kuiskauksia poikkeustilan mahdollisesta jatkamisesta kesäkuun puoliväliin asti.

Valmiuslain käyttöönotto Suomessa maaliskuun aikana voi vaikuttaa Suomen kansalaisten elämään vielä kesäkuun puolivälin jälkeen. 

Koska minkäänlaista oikaisua ei ole tehty koskien  Ahvenanmaan kantaa suomalaisia ja ulkomaalaisia kohtaan, ensimmäinen lehdistötiedote jää voimaan ja ihmisten muistiin. Poikkeustilan vallitessa huomaamme vihan nousevan Ahvenanmaata sekä ahvenanmaalaisia kohtaan. 

Jos hieman hallitset suomen kieltä toivon että ryhtyisit seuraamaan Ahvenanmaan matkailua koskevia keskusteluja Suomen eri medioissa sekä SoMessa. Tällä hetkellä kaikki mitä Ahvenanmaasta  kirjoitetaan on surullista luettavaa.  

Näyttää vahvasti siltä että Ahvenanmaan maakuntahallitus ei piittaa siitä, että tämänkaltainen vääränlainen kuva Ahvenanmaasta sekä ahvenanmaalaisista leviää. Tämä tulee suurella todennäköisyydellä vaikuttamaan tänne matkaa suunnitteleville. Tarvitsemme oikaisua, sekä matkailijoita, tänä kesänä –  enemmän kuin aikaisemmin.

Uskon ja pahoin pelkään että Ahvenanmaan maakuntahallitus:n kanta ja lausunto tuo ikäviä heijastuksia Ahvenanmaalle, kun Suomen hallituksessa käynnistyy keskustelut yritysten auttamiseksi ja tukemiseksi (Suomessa/Ahvenanmaalla) COVID-19-viruksen seurauksena syntyneestä tilanteesta.  

Voin vielä mainita, että muutamat paikalliset yrittäjät (Kökarissa) seuraavat varsinkin suomalaisessa mediassa ja SoMessa esiintyvää ajojahtia ahvenanmaalaisia kohtaan. Teemme parhaamme oikaistaaksemme  väärinkäsityksiä koskien Ahvenanmaalle matkustamista. Valitettavasti moni ahvenanmaalainen myös levittää tätä  Ahvenanmaan maakuntahallitus:n ensin jakamaa virheellistä tietoa.

En todellakaan halua Corona-viruksen leviävän Ahvenanmaalla. Meidän on kuitenkin oltava selkeitä ja tarkkoja sen suhteen mitkä ovat poikkeustilassa vallitsevat säännöt ja säädökset. Paniikille ei saa antaa valtaa. 

COVID-19-virus on saanut ihmiset hamstraamaan jopa wc-paperia. Ei se estä viruksen leviämistä.  

Olkoon tämä esimerkki median vaikutuksesta sekä muistutus Ahvenanmaan maakuntahallitus:lle väärän tiedon oikaisemisen tarpeesta jotta Ahvenanmaa välttyisi tarpeettomilta ja mahdollisesti katastrofaalisilta seurauksilta.

Thomas Dahlgren