Kategorier
Nyheter

Polisen fortsätter utredning av person som försökte köpa sex av minderårig via Snapchat

Under sommaren 2019, några månader före lagtingsvalet kom uppgifter till ytan om att en minderårig person på Åland blivit kontaktad via programmet Snapchat av en person som försökte köpa sexuella tjänster.

Klimatpartiet Hållbart Initiativs partiledare Simon Holmström trädde snart fram i media för att neka till de anklagelser som spreds och för att försöka rentvå sitt namn från ryktet om att han var den misstänkte för brottet. Holmström och partiet framförde en konspirationsteori som gjorde gällande att någon falskeligen använt hans namn för att begå brottet och att det var frågan om en politisk smutskastningskampanj mot honom, men Holmström klev ändå av från sin post som partiledare. Sedermera valdes han in i lagtinget, där han fortsatt sitter på ett mandat för partiet.

Polisen meddelade då det begav sig att det inte fanns någon misstänkt för brott, men situationen förändrades under hösten och i december 2020 var polisutredningen färdig och överlämnad till åklagare, med en person misstänkt för brottet ”försök till köp av sexuella tjänster av ung person”. Brottsrubriceringen innebär att en gärningsman försöker köpa sex av någon som är under 18 år och straffet är böter eller fängelse i högst två år.

På Ålands Nyheters fråga om åtal kommer väckas i ärendet säger åklagarmyndigheten att frågan har skickats på tilläggsutredning hos polisen.