Kategorier
Nyheter

Rånare fick villkorligt fängelse igen

En man dömdes av tingsrätten till endast 10 månaders fängelse för rån, olaga hot och narkotikabrott. Han stod också tillsammans med en kumpan åtalad för grov misshandel och deras motståndare stod själv åtalad för misshandel av dem bägge, men hade varit för full för att minnas vad som hänt. Två kvinnor som var med under misshandeln vägrade vittna på grund av sina romantiska relationer till de anklagade och misshandelsåtalet förkastades därför i brist på bevis. 

En man dömdes av tingsrätten till endast 10 månaders fängelse för rån, olaga hot och narkotikabrott. Han stod också tillsammans med en kumpan åtalad för grov misshandel och deras motståndare stod själv åtalad för misshandel av dem bägge, men hade varit för full för att minnas vad som hänt. Två kvinnor som var med under misshandeln vägrade vittna på grund av sina romantiska relationer till de anklagade och misshandelsåtalet förkastades därför i brist på bevis.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 18/8

De första åtalspunkterna gällde ett slagsmål i Mariehamn i januari 2017. Albin Karl Troilert, även känd som Daniel Niva, hade tillsammans med Kumpan A gett en tredje karl ordentligt med stryk i en lägenhet under en fest. Både troilert och Kumpan A menade att misshandeln varit som självförsvar efter att mannen oprovocerat hoppat på dem bägge. Åklagaren yrkade på straff för misshandel för mannen och straff för grov misshandel för Troilert och hans kumpan. Mannen hade fått allvarliga skador i ansiktet och permanenta men efter misshandeln. Troilert och hans kumpan hade fått lite ont och fått bulor.

Mannen menade i sin tur att han blivit påhoppad av Troilert med kumpan och endast handlat i självförsvar. Alla tre nekade till brott.

Albin Troilert
Albin Troilert

 

Mörbultad, plundrad och lättklädd i Strandnäs

Ur bevisen framkom att mannen hade kommit med ambulans och poliseskort till akuten i Mariehamn, efter att ha upptäckts förvirrad och lättklädd i Strandnäs. Mannen hade skador i ansikte, på bröstkorgen och på ryggen, samt ett igenmurat öga. Han var förvirrad och kunde inte minnas något av vad som hänt. Ett blodprov konstaterade en promillehalt på 3,2. Vidare undersökning konstaterade en fraktur i ögonhålan. Enligt läkarutlåtandet kunde de skador mannen fått endast ha kommit från yttre våld. Mannen kunde fortfarande inte minnas själva slagsmålet efter att han nyktrat till.

Enligt mannen hade han varit på fest i Jomala tillsammans med Troilert och hans kumpan och redan där hade det bråkats. Sedan åkte sällskapet till Mariehamn och mannen mindes inte desto mer vad som hände, annat än att han vid något tillfälle blivit släpad i en trappa och att Troilert varit närvarande. Mannen hade blivit av med sin jacka, sina kläder, sin plånbok och till och med sina skor. Han kunde minnas att Troilert, Kumpan A, samt en tredje man varit i lägenheten. Mannen låg på sjukhus efter händelsen och hade smärta i 3-4 månader efteråt. Han hade själsliga besvär och kände rädsla efter händelsen.

Kumpan As fru samt Troilerts trolovade hade varit närvarande under händelsen och bägge vägrade vittna på grund av äktenskapet och förlovningen. I brist på bevis förkastades åtalen mot alla tre män.

 

Misshandel och rån under bilfärd

Ett par månader senare var det dags igen. Enligt åklagaren hade Troilert och Kumpan A gjort sig skyldiga till rån och olaga tvång i Jomala. De hade enligt åklagaren använt våld och mordhot för att tvinga en man till att skjutsa dem i en bil. Därefter hade de rånat mannen på hans mobiltelefon, samt försökt tvinga honom att ta ut pengar till dem med sitt bankkort. Både Troilert och hans kumpan nekade till alla anklagelser.

Brottsoffret berättade att han hälsat på sin tidigare fästmö, då Troilert kom dit tillsammans med sin fästmö och Kumpan A. Efter en stund hade Troilert och Kumpan A sagt åt mannen att han skulle med dem och mannen vågade inte säga emot. Kumpan A hade kört bilen, men efter en stund uppmanade Troilert mannen att köra istället. Mannen hade vägrat och Troilert hade sparkat honom och slagit honom 15-20 gånger i ansiktet med knytnäven. Därefter hade Troilert krävt mannen på alla hans pengar, samt sagt att han har en pistol i bilen. Kumpan A hade suttit och hetsat Troilert att bussa hunden på mannen. Hunden var en sorts kamphund och satt med i bilen. Till sist hade Troilert lyft kniv mot mannen, som då gått till framsätet och kört. Mannen hade ljugit och sagt att hans bankkort var kvar i lägenheten hos hans tidigare fästmö. Troilert berättade att han skulle döda mannen om han inte fick alla hans pengar.

 

Flyttade från Åland efter att ha blivit rånad

När de kom fram hade Troilert tagit tag i mannens nacke och slitit ut honom ur bilen för att gå in och hämta bankkortet hos den tidigare fästmön. Hon lät inte Troilert komma med in och Troilert tog då mannens telefon. Hon lät inte mannen bli länge i lägenheten, så han smet till en av hennes bekanta. Dagen därpå tog han sig till sjukhuset. Han hade blivit ordentligt omtöcknad av misshandeln och lidit av stora smärtor i sidan i minst en månad. Händelsen hade gett honom stora minnesbesvär och han var livrädd för att gå ute på kvällarna. Mannen flyttade från Åland på grund av rädslan att stöta på Troilert och Kumpan A igen. Han lider fortfarande av sömnsvårigheter och själsliga men.

Ex-fästmön berättade att mannen var blodig och misshandlad när han kom i bilen till henne tillsammans med Troilert och Kumpan A. Hon hade sagt åt Troilert att fara därifrån, vilket han gjort efter att ha tagit mannens telefon. Mannen hade sedan lämnat hennes lägenhet och gått till en av hennes bekanta. Den bekanta kände inte mannen desto närmre och berättade att han hade fått komma till henne för att få skydd från personer som var efter honom.

 

Kumpan gick fri

Tingsrätten fann inte tillräckliga bevis för att Troilert skulle ha uttalat hot mot mannen. I övrigt ansåg tingsrätten det bevisat att Troilert utsatt mannen för olaga tvång och rån. Däremot ansåg tingsrätten inte att Kumpan A hade varit medgärningsman, då han endast suttit i bilen. Även i detta åtal gick Kumpan A fri.

 

Smugglade in 500 tabletter med benzo

Slutligen yrkade åklagaren på straff för narkotikabrott för Troilert och en dam, efter att de från Sverige smugglat in 500 tabletter med diverse bensodiazepiner samt lite hasch. De läkemedel som beslagtogs var 254 tabletter med alprazolam, 200 tabletter med klonazepam, 57 tabletter med diazepam, samt 50 gram hasch. Troilert bestred narkotikabrott, men medgav läkemedelsbrott. Damen nekade till alla anklagelser.

Bland bevisen som tingsrätten fick ta ställning till fanns bland annat ett kontoutdrag som visade att han gjort ett uttag på €400 före resan, samt ett protokoll från en husrannsakan, där tillbehör för cannabis hittades i lägenheten som Troilert delade med damen. Med beaktande av Troilerts delvisa erkännande valde tingsrätten att frikänna damen och döma Troilert för narkotikabrott.

 

Ksalol
254 tabletter Ksalol beslagtogs från en personbil

 

Får villkorligt fängelse igen

Albin Karl Troilert, född 1989, dömdes av tingsrätten till endast 10 och en halv månaders fängelse för olaga tvång, rån och narkotikabrott. Han har tidigare dömts för rån och stöld till ett års villkorligt fängelse 2018. Tingsrätten ansåg att fängelsestraffet fortsättningsvis skulle vara villkorligt och han är således satt på fri fot. Han ska ersätta sitt rånoffer €1800 för lidande, sveda och värk, samt ersätta hans rättegångskostnader. Troilert ska också betala en brotssofferavgift på €80 till staten.

Det strängaste straffet fick skattebetalarna, som ska betala €4000 i rättegångskostnader för Troilert samt Kumpan A. Domen har inte vunnit laga kraft.