Kategorier
Nyheter

Regeringen vill införa gränskontroller mot våra nordiska grannar

Regeringen Sanna Marin vill införa gränskontroller mot Island, Grekland, Malta, Tyskland, Norge och Danmark. I praktiken ska det betyda att inresande från dessa länder testas för det kinesiska viruset Covid-19 och att de rekommenderas karantän. Norrmännen välkomnar däremot finska besökare och planerar dessutom att öppna gränsen mot Sverige mer.

På en presskonferens idag sade ministrarna att reserestriktioner i gränssamhällen däremot ska lindras, så att folk som bor vid gränsen inte ska ha problem med att till exempel ta sig till närmsta butik.

Regeringen hävdar att deras gränskontroller och reserestriktioner baserar sig på ifall ett land har fler än 0,08 promille av befolkningen smittade med Covid-19. Men i verkligheten bestämmer regeringen enligt godtycke vilka länder som omfattas av reserestriktioner. Till exempel lämnas gränsen öppen mot Estland, trots att smittan i grannlandet överskrider regeringens eget gränsvärde.

Norge har hittills klarat viruset Covid-19 bättre än Finland och räknar färre döda trots flera smittade. Norge har gränsen öppen utan restriktioner för besökare från Finland, Danmark och från flera län i Sverige. Det norska Folkhälsoinstitutet har också nyligen publicerat planer på att ta bort gränskontrollerna för fler svenska regioner.

 

Karta som ska spegla smittan av Covid-19 i Europa, källa: THL