Kategorier
Nyheter

Rumän från narkotikaligan skulle mörda åländska kvinnor – får 35 dagars fängelse

Åland har blivit ett riktigt paradis för kriminella och därför har också kriminaliteten bland rumäner ökat explosivt på senare år. En rumänsk karl som varit inblandad i kriminalitet tillsammans med den så kallade ”narkotikaligan” har fritt kunnat begå våldsbrott mot ålänningar och fortsätter att trakassera, misshandla och mordhota åländska kvinnor tack vare tingsrättens rädsla eller ovilja att döma rättvisa straff.

 

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/238

Några dagar före julen 2018 hade rumänen Lucian-Constantin Virlan enligt åklagaren uttalat dödshot mot en kvinna utanför sjukhuset i Mariehamn. Han hade tryckt sitt finger i hennes bröst och sagt att han skulle ta livet av henne, uppträtt aggressivt, samt sagt att han har en pistol.

På julafton skickade han röstinspelningar till samma kvinna där han hotade med att ”klippa” en annan kvinna och använda sin pistol mot henne. För att understryka allvaret i sina hot skickade han också en bild på pistolen. Kvinnan som hoten var avsedda för kände Virlan väl och han hade också tidigare visat henne hur han laddade pistolen.

 

Lucian-Constantin Virlan skickade denna röstinspelning efter att ha skickat en bild på sin pistol.

 

 

Virlan stod också åtalad för att ha misshandlat en åländsk karl i Jomala i juli 2019. Rumänen hade tagit sig till i en bostad utan att vara välkommen och när han skulle bli bortkörd hade han istället slagit mannen flera gånger med knytnävarna i ansiktet. Orsaken till besöket var för att han ville hämta tillbaka sin dator, och efter bråket fick han också tillbaka den och åkte sin väg. Virlans chaufför var kallad att vittna. Han hade sett karlarna brottats i snön utanför bilen, men inte sett några slag.

Under 2019 hade Virlan också enligt åklagaren brutit mot sitt besöksförbud mot den första kvinnan, genom att hålla på ringa och skicka dussintals meddelanden.

Virlan nekade själv i rätten till alla anklagelser. Han hade aldrig hotat kvinnan utanför sjukhuset eller ägt någon pistol. Han hade inte heller skickat några bilder på pistoler.

Bland bevisen fanns bildmeddelandet från honom på en pistol och röstmeddelanden där man kan höra Virlan med sin – för tingsrätten välbekanta – röst berätta att han ska använda pistolen och tömma den i någon före han lämnar Åland om två dagar. Rumänen fortsatte sin julhälsning med att berätta att han är en gangster och att han ska ”klippa den h**an”.

 

Lucian-Constantin Virlan berättar om sina mordplaner i ett annat röstmeddelande som Ålands Nyheter begärt ut från tingsrätten.

 

I Snapchat-meddelanden som han skickat till kvinnan under 2019 genom pseudonymerna ”alyass10” och ”jeiida Light” hotade han med sin kusin ”Dragosh”.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde Virlan för att ha uttalat olaga hot mot kvinnan utanför sjukhuset, dels för att ett vittne berättat att han åkt dit för att konfrontera henne, dels för att han tidigare dömts för olaga hot gentemot samma offer. Tingsrätten hade inte heller några tvivel på att han skickat bilden på pistolen och de hotfulla röstmeddelandena.

Han dömdes också av tingsrätten skyldig i resten av anklagelserna. Däremot avfärdades åklagarens krav på straffskärpning.

Lucian-Constantin Virlan, född 1982, dömdes till endast 35 dagars fängelse för två fall av olaga hot, ett fall av misshandel, tre fall av brott mot besöksförbud och straffbart bruk av narkotika. Han ska betala de två kvinnorna sammanlagt €3000 i skadestånd och mannen €630 för ett knytnävsslag på ögat. Domen har inte vunnit laga kraft.