Kategorier
Nyheter

Rumänsk gängmedlem löpte amok vid gripande – gasades av polis

PÅ FRI FOT En rumän ur den ökända narkotikaligan dömdes åter av Ålands tingsrätt för en rad brott. Denna gång till ett ovillkorligt fängelsestraff. Förutom olaga mordhot i samband med en klanfejd dömdes han också för att ha gjort motstånd under ett gripande, samt för att ha skadat flera fängelseceller och gnagat sönder polisens madrasser.

Enligt åklagaren hade rumänen Georgian Pruteanu (även känd under namnet Manuel Georgian) hotat en person vid Emmaus butik i Mariehamn och bland annat sagt att han skulle slå ut tänderna på personen. Brottet hade skett i september 2018. Pruteanu nekade till brott.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/66

Målsägande berättade att det fanns en släktfejd mellan Pruteanus familj och hans familj. Han hade varit på väg till Hesburger för att äta en livsmedelsprodukt när han mötte Pruteanu, som hotade med att mörda honom, utan att desto närmare gå in på detaljer. Pruteanu hade också tillkallat en äldre släkting som stod och gormade något på utländska. Målsägande hade ringt polisen och var väldigt rädd. I rätten berättade han att han var rädd fortfarande och att han tagit hotet på allvar.

 

Hjälpte med tolkning

Pruteanu menade å sin sida att målsägande tillsammans med sin bror jagat honom med kniv dagen före. Pruteanu jobbade som praktikant på den socialdemokratiska butiken Emmaus och enligt honom hade han bara varit behjälplig i att översätta vad hans släkting ville ha sagt till målsägande.

Polisen hade så småningom kommit till platsen och en konstapel var kallad att vittna. Patrullen hade fått höra på en inspelad konversation där Pruteanu sade att han skulle slå målsägande på käften eller något liknande. Konstaplarna kände igen rösterna av Pruteanu och hans släkting samt målsägande. Något fruntimmer hade också varit där och nåjsat på inspelningen. Pruteanu hade börjat illfänas och konstaplarna grep honom på basen av polislagen.

 

Polis bjöd på stark magborstare

Pruteanu stod också åtalad för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Detta hade skett under julhelgen 2019. Enligt åklagaren hade Pruteanu hotat två poliskonstaplar i samband med ett gripande. 

Pruteanu nekade till anklagelserna. Han berättade att han varit berusad och gått fram till en polis för att höra om en bekant som satt gripen och då blev gripen själv. Han hade blivit irriterad när polisen skrattade åt honom och blev då gasad med pepparspray.

Två poliser från patrullen var kallade att vittna. Den ene konstapeln berättade att de hört kraftiga dunsar från transportutrymmet där Pruteanu befann sig. Efter lite fram och tillbaka och vrålande slutade det med att Pruteanu fick ”en dos” pepparspray. Det tog inte tillräckligt på rumänen, som under transport till cellavdelningen sparkat, stretat emot, skuttat och ”haft sig”. 

Den andra konstapeln berättade att Pruteanu var så aggressiv att de var tvungna att gasa honom med pepparspray. Enligt henne hade rumänen sparkat vilt omkring sig och betett sig som ”ett väldigt aggressivt djur.”

 

Blöt kväll på polisstationen

Åklagaren hävdade också att Pruteanu när han väl blivit fängslad gått lös på inredningen i cell nr 1 och slitit sönder en madrass i sin cell och därefter skruvat loss en golvsill och använt den som verktyg för att krossa fönstret i celldörren. Pruteanu erkände att det var så det gått till där i cellen.

I början av mars 2020 hade Pruteanu suttit i butkan igen och enligt åklagaren hade han gjort samma manöver med golvsilen igen, den här gången i cell nr 3. Pruteanu medgav att detta var hur det hände. I slutet av mars hade Pruteanu varit på besök i polisens fängelsecell nr 12, där han kört ner en skräpkorg i avloppet och orsakat översvämning. Därefter förflyttades han till cell nr 3, där han gnagade sönder en madrass och söndrade golvsilen för att orsaka en översvämning.

Nästa morgon körde han ner kaffemuggen i toaletten och täckte sedan för golvsilen med sin madrass för att igen orsaka översvämning. Sedan gårade han runt i cellen med blod och smetade även ner övervakningskameran. 

Dagen därpå fortsatte arbetet och Pruteanu söndrade toaletten, skadade celldörren och hackade ner sig i betonggolvet där han kortslöt en elslinga. Pruteanu erkände all skadegörelse på polisens egendom och tingsrätten ansåg inte att det fanns någon orsak att tvivla på hans medgivanden.

 

Önskade sin frihet

Åklagaren krävde att Pruteanus tidigare villkorliga fängelsestraff från maj 2019 och från december 2019 skulle verkställas och att han skulle få strängare straff på grund av sin tidigare brottslighet. Pruteanu önskade å sin sida att få samhällstjänst istället för fängelse. Han berättade att han lärt sig uppskatta friheten under sin tid häktad och att han insett att han inte kan fortsätta på den kriminella banan.

Pruteanu dömdes för några dagar sedan till ett ovillkorligt fängelsestraff för misshandel, stölder och annat. Tingsrätten ansåg att han måste få lindrigare straff på grund av dessa brott och dömde honom till 9 månaders ovillkorligt fängelse, samt bestämde att han omedelbart ska försättas på fri fot.

På bilden: Pruteanu (i solglasögon) uppträder i en musikvideo tillsammans med den socialdemokratiske politikern Igge Holmberg (i solglasögon).