Kategorier
Nyheter

Skärpta lagar mot terrorism ska föreslås i vår – inspiration hämtas från Danmark

En arbetsgrupp som tillsatts av Justitieministeriet vill göra det till ett brott att offentligt uppmana till terrorhandlingar. De vill också se skarpare straff mot de individer som deltar i terroristgruppers verksamhet.

Att finansiera offentliga uppmaningar till terrorbrott eller finansiera terroristers resor till utlandet ska också bli kriminellt. Ett lagförslag väntas vara färdigt att presenteras för riksdagen i april i år.

Senast 2018 ändrades lagen mot terrorism genom att nya brottsbeskrivningar infördes, som gör det straffbart att utöva självstudier för att begå terroristbrott, att resa till Finland för att begå terroristbrott, samt att främja resor för att begå terroristbrott.

Under fjolåret upprördes hela det finska samhället av att vänsterregeringen Sanna Marin förhandlade med terrorister och lät medlemmar i Islamska Staten hålla sina barn som gisslan för att tvinga den finska staten att befria dem från fånglägret al-Hol i Syrien utan att deras brott prövats rättsligt och sedan ge dem fri lejd till Finland, där de fortsatt utgör ett säkerhetshot mot civilbefolkningen.

Det är i huvudsak ledamöter från Sannfinländarna och Samlingspartiet som varit drivande i riksdagen om att få till skärpta lagar mot terrorism och för att göra det förbjudet för människor i Finland att resa till utlandet i syfte att ansluta sig till terrorgrupper.

– Det finns ett fall av en person som inte kunde dömas för ett terroristbrott i Finland, men efter att ha flyttat till Danmark fängslades han i fyra år. Genom att harmonisera lagstiftningen bör vi stänga sådana kryphål som terrorister kan utnyttja när de väljer sin bostadsort, säger riksdagsledamot Pia Kauma (Saml).

Foto: Y. Boechat/VOA