Kategorier
Nyheter

Snurresvindlare länsade sjuk dams bankkonto för att köpa sig en träbåt

En finsk man dömdes för tre bedrägerier på Åland, varav ett gällde länsning av en sjuk dams bankkonto för att köpa sig en träbåt.

I början av året hade Mark Sebastian Malja och en arbetskamrat hittat en plånbok på väg in till S-Market. Arbetskamraten gav plånboken till Malja, som på övervakningsfilmen syns ta ut något som liknar sedlar ur plånboken före han går till kassan för att lämna in den. När han kommer tillbaka i bild syns han sätta sedlarna i sin egen plånbok.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/255

Mannen som tappat sin plånbok visste med säkerhet att han hade haft två 50-lappar och en 20-lapp i sin plånbok, som var försvunna när han fick den tillbaka. Tingsrätten dömde Malja för lindrig förskingring mot hans nekande.

Den andra åtalspunkten var allvarligare. En sjuk kvinna hade blivit bekant med Malja, som erbjudit sig att göra inköp för henne. Han hade fått till låns hennes bankkort och PIN. När han handlat för henne hade han haft med kvitton på sina inköp, men däremot inte berättat att han samtidigt varit och tagit ut pengar till sig själv. Malja länsade kvinnans konto tills kreditlimiten på €1000 nästan var uppnådd.

På bankens övervakningsfilm syns Malja göra uttagen med kvinnans kort. Själv hävdade Malja att han tagit ut pengarna på kvinnans uppdrag för att köpa brännvin åt henne. Kvinnan förnekade detta, men kunde däremot påtala att Malja köpt sig en träbåt, som hon antog att han använt de stulna pengarna till. Tingsrätten dömde Malja för betalningsmedelsbedrägeri.

Det tredje åtalet gällde båtaffärer. En karl var på jakt efter en snurra till sin lilla båt och Malja hade berättat att han hade en fin snurra åt honom någonstans i Lemland. Malja berättade för mannen att han bara hade att följa med till banken med en gång för att ta ut €100 åt honom så skulle han se till att ordna snurran åt honom före midsommar.

Någon billig snurra i Lemland hade aldrig levererats eller funnits, trots mannens ihärdiga försök att få tag i Malja via telefon och SMS. I polisförhör sade Malja att han inte lyckats få tag på någon passlig snurra. Tingsrätten dömde Malja för lindrigt bedrägeri.

Mark Sebastian Malja, född 1962, dömdes till €300 i böter – motsvarande ett par limpor cigaretter från tax freen. Han ska ersätta sina brottsoffer de tillgripna pengarna. Domen har inte vunnit laga kraft.

Temabild, foto: Sjöbevakningen