Kategorier
Nyheter

Heidi Hendersson välkomnar utrotning av Finlands ursprungsbefolkning – kallar fortplantning ”omoralisk”

Sedan dagstidningarna Åland och Nya Åland köptes upp av den socialdemokratiska bankmogulen Anders Wiklöf har tidningarna publicerat en rad oroväckande opinionstexter och ledare. Nu välkomnar Wiklöfs journalist Heidi Hendersson i en nypublicerad ledartext att Finlands ursprungsbefolkning utrotas och hon förespråkar att finländarna istället ska ersättas med migranter från andra länder.

Hendersson konstaterar att födslotalen i Finland sjunkit till en nivå på 1,35 barn i genomsnitt per kvinna – vilket är långt under de 2,1 barn i genomsnitt som behövs för att en folkgrupp ska kunna fortsätta existera. Hennes lösning är kolonisering och hon skriver att invandring är det ”bästa sättet att motverka en brist på födslar”. Hon kräver också att finländarna skaffar sig en positivare attityd till invandring och avfärdar de som inte håller med henne som ”populister”:

– Tvärtemot vad populistiska narrativ vill hävda så är det (invandringen) vår räddning. Det gäller även Åland.

Skribenten uppmanar också sina läsare att inte skaffa barn och skriver att det är omoraliskt och oetiskt av dem att fortplanta sig. Hendersson framhåller att den minskande befolkningen är ett resultat av ”arbete för kvinnors livskvalitet och jämställdhet”. Hon avslutar med att ännu en gång välkomna utrotningen av människor.

Systertidningen Åland har tidigare publicerat ledartexter författade av Kerstin Österman med liknande ståndpunkter, men inte lika öppet som Hendersson förespråkat utrotningen av landets ursprungsbefolkning. Det är inte enkom journalister som förespråkar utländsk kolonisering i takt med att ursprungsbefolkningen utrotas. Tidigare socialminister Wille Valve från Moderaterna kommenterade ifjol de låga födslotalen:

– Vi har haft tur på Åland, för trots att födelsetalen har varit låga så har vi haft inflyttning. Och det har varit inflyttning av människor som antingen fått barn eller haft barn med sig.

I den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet har åsikter som är identiska till Henderssons tidigare framförts av universitetsprofessorn i hållbar utveckling Kristina Lindström, som där framhöll att det skulle vara bra för klimatet att finländarna utrotas.

Den reproduktiva hälsan på Åland är nu den sämsta på 20 år enligt de senaste siffrorna från Ålands Statistik- och Utredningsbyrå.