Kategorier
Nyheter

Socialdemokrat berättar om grova hot efter uttalanden om invandring från Afghanistan

Efter att ha tagit emot grova hot via textmeddelanden har landskapsregeringens integrationsboss Helena Flöjt-Josefsson (S) gjort en polisanmälan. Detta meddelar hon till den socialdemokratiska tidningen Nya Åland.

Upprinnelsen till hotet är att hon förra veckan uttalade hon sig positivt i en intervju med samma tidning om att ta invandrare från Afghanistan till Åland. Josefsson menade att dessa invandrare skulle påverka Ålands ekonomi positivt på olika sätt.

Flöjt-Josefsson berättade i intervjun att hon skickat ”en inofficiell förfrågan” till de åländska kommunerna om att ta emot flyktingar och att hon hoppas att de ska lyfta frågan i sina fullmäktige. Tillsammans med journalisten Michael Hancock förklarade Flöjt-Josefsson i intervjun att flyktingmottagande är en ”bra affär” för kommunerna. Hancock och Flöjt-Josefsson gick så långt att de på ett grymt sätt räknade på hur mycket en åländsk kommun kan tänkas tjäna på att utnyttja nödställda människor för att få bidragspengar från Finland.

 

Hot mot familj och hem

Enligt Flöjt-Josefsson ska hotet mot henne och hennes familj ha kommit via chatprogrammet Messenger och lydit: ”Din j**** äckliga sosse, tar du hit en enda [borttaget] har du varken hus eller familj kvar.”

Själv menar hon att hennes uttalanden i intervjun inte är hennes åsikter, utan renodlad information. Hon säger till Nya Åland att hon är arg över ”okunskapen” hos de som inte känner till regelverken kring kvotflyktingar och uppmanar dem att kontakta henne per e-post.

Flöjt-Josefsson får uppbackning av förvaltningschef John Eriksson och personalchef Pia Hollsten-Friman, som bägge ser allvarligt på det grova hotet.