Kategorier
Nyheter

Stadspolitikernas svindyra torgtak retar upp civilbefolkningen

”Fult, förstör helheten med torget, onödigt och dyrt.”

”Totalt bortkastade pengar”

Omdömena från civilbefolkningen är inte positiva när politikernas ”torgtak” i Mariehamn diskuteras på sociala medier. Taket invigdes igår och är en rostig konstruktion i betong och stål som har kostat skattebetalarna hela €150 000 – trots det anspråkslösa resultatet.

”Ytterligare €150 000 kastat på skit…”, skriver en medborgare fränt.

”Till vilken nytta?”, undrar en annan.

”Jag tycker det verkar ganska värdelöst”, ”Finns säkert något nyttigare att lägga pengarna på”, ”Finns det absolut inte nånting bättre man kunde ha lagt dom pengarna på?”, lyder omdömet från andra medlemmar ur allmogen.

I takt med att ryktet om stadens folkvaldas slösarglädje och ansvarslöshet spridit sig har konsulter och andra mindre nogräknade individer vallfärdat till Mariehamn för testa sin lycka och försöka exploatera så mycket pengar som möjligt från de allt färre skattebetalarna före kalaset tar slut.

Infrastrukturnämndens ordförande Jessy Eckerman (S), som var drivande i projektet, säger till Ålands Radio att hon tycker att det är fint när lamporna på taket lyser. Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander (M) menar att taket är en del av ”en större urban satsning” och säger att det ger skydd för väder och vind.

”Vad då torgtak? Ser inte klokt ut och ger inte mycket skydd till de som ska stå där och sälja sina saker.”, skriver en medborgare.

”Ja, det är på pricken en symbol hur stadens förvaltning mår.”, fyller en annan in.

Taket skulle från början ha kostat €70 000, men det var alldeles för lite pengar kom politikerna fram till, och därför höjde stadsfullmäktige budgeten till €150 000. Bland annat för att betala saftiga konsulträkningar på åtminstone €13 000 för mycket viktiga uträkningar och undersökningar tillhörande taket.

”Men vad i helvete? Staden är ju förstörd redan, men måste dom göra det ännu värre? €150 000?”, låter det från en missnöjd medborgare.

”Som hämtat från östblocket.”, skriver en medborgare.

”Roststolparna är nya modet, Ålandsvägens gatubelysning har också roststolpar.”, skämtar en ung man.

”Helt ärligt, det värsta jag sett”, skriver en individ som kanske inte sett så mycket.

”Jag kan inte tro att den som beställt taket känner sig stolt över slutresultatet. Och nu skulle jag väldigt gärna se en redovisning av pengarna. Till vad gick dom?” undrar en upprörd medborgare.

Ålands Nyheter kommer att begära en redovisning över torgtakets kostnader från Mariehamns stad.

På bilden: Torgtaket under konstruktion i September