Kategorier
Nyheter

Student tvingades lämna Åland efter knivhot och utpressning från kriminellt gäng

Närmare 50 privatpersoner och företag stod som målsägande i rättegången mot 9 unga män, de flesta av dem flerfaldigt tidigare dömda medlemmar i en kriminell liga. Tillsammans stod de åtalade för nästan 70 olika brott, som begåtts mellan juni 2018 och september 2019.

De allvarligaste brotten gällde försök till utpressning och övergrepp i rättssak, efter att ett gäng på fyra personer tvingat sig in hemma hos en student, varav en försökt pressa honom på €1200 för en påhittad skuld och andra hotat med att knivhugga och misshandla ynglingen ifall han inte tog tillbaka en polisanmälan mot en av dem.

 

Stal bränsletankar runtom Åland

Totalt 24 av åtalets punkter gällde stölder runtom på Åland. Enligt åklagaren hade Kasper Demander och Thobias Mäki stulit bränsletankar från ett flertal båtar i småbåtshamnen i Lervik, Norråkers båthamn i Järsö, Gottbysunds småbåtshamn, Örens båthamn, Färjsundets båthamn, Kalmarvikens båthamn och småbåtshamnen i Prästö. Tillsammans med Johannes Åberg hade Demander också stulit en bränsletank från Båthusviken i Vårdö.

 

Flera inbrott under samma natt

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/230

Åberg och Demander anklagades för att ha stulit tre brandsläckare från Nyfahlers parkeringshus i Mariehamn. De anklagades också för att ha brutit sig in på Soltuna i Geta och stulit öl för €400 och en systemkamera och för att samma kväll ha försökt krossa en ruta på Getaboden för att stjäla. Vidare anklagades Åberg och Demander för att ha brutit sig in på Hot Rod Café i Eckerö och stulit minst €400 i kontanter, kassaapparaten, kortläsare, elektronik, mat och dricka. Frysen hade sedan lämnats öppen för att förstöra de övriga matprodukterna. Männen anklagades för att samma natt ha brutit sig in i Centrumbaren i Eckerö och stulit två flaskor sprit och en nybakad sockerkaka.

Demander, Alexander Ferreira och Åberg anklagades för att ha stulit ett kassaskrin och en telefon från thairestaurangen Jaidee i Hammarland.

 

Erkände bränslestölder

Jonathan Finnerman anklagades för att ha stulit flera bränsletankar vid Hellestorp sjö i Lemland, vid Lumparsund, vid Svibyviken, i Vessingboda och vid Svinö byhamn. Han erkände allt.

Demander och en rumänsk man anklagades för stöld utav en glops väska, innehållande elektronik och kläder för sammanlagt €300. För rumänen presenterade åklagaren också det alternativa åtalet penningtvätt, för innehav av egendomen.

Demander anklagades också för att tillsammans med en okänd person ha stulit en bränsletank och navigeringsutrustning värd €3000 från en båt i Lerviks småbåtshamn och skadat båten under inbrottet, samt för att ha stulit tre bränsletankar, en iPad, utrustning och lösöre från en annan båt i samma hamn.

 

Sladdade runt i polisens favoritrondell

Totalt 28 av åklagarens anklagelser mot Demander gällde trafikbrott och trafikförseelser, inklusive ett flertal drograttfyllerier, äventyranden av trafiksäkerheten och en mängd mindre trafikbrott. Finnerman anklagades för att vid två tillfällen ha äventyrat trafiksäkerheten, vilket han erkände med förbehåll att den ena gärningen inte varit grov. Han hade vid det första tillfället blivit iakttagen av en ledig polis som promenerade och såg honom sladda runt i rondellen vid Tekniska Verken. En månad senare hade han åkt för att sladda runt i samma rondell och blivit iakttagen av en annan polis i en civilbil. Demander hade å sin sida kört rattfull i 120 km/h på en 90-väg med en gammal Volvo farmare och dessutom försökt köra ifrån polisen med den.

Åklagaren krävde att Demanders tre bilar skulle förverkas till staten som brottsredskap, med hänvisning till att han tidigare dömts för 8 fall av olovlig körning.

 

Ville att stölder skulle räknas som snatteri

Demander bestred åtalen gällande stöld av bränsletankar och menade att det istället borde räknas som snatteri. En båtstöld bestred han i sin helhet. Han bestred också stölden av väskan. Han erkände de flesta rattfyllerier och de flesta trafikförseelserna, men bestred däremot anklagelserna om äventyrande av trafiksäkerheten.

Mäki bestred liksom Demander åtalen för stöld av bränsletankar och menade att dessa gärningar istället borde räknas som snatteri. Han erkände att han även kapat ett hänglås för att ta sig in i en båt.

Åberg gick på samma linje och bestred stöld av bränsletankar, medan snatteri erkändes. Stölden av brandsläckarna erkände han också.

 

Erkände inbrott i thairestaurang

Inbrottet och stölden på Jaidee erkändes av alla anklagade, men trion nekade till att ha stulit någon telefon. Tingsrätten ansåg däremot att det var säkert att de tagit telefonen. Både Demander och Åberg nekade till att ha gjort inbrott på Soltuna, Getaboden, Hot Rod Café eller Centrumbaren.

Förutom målsägande och svarande hade 15 vittnen kallats till rätten. 40 olika skriftliga bevis presenterades i ärendena. Tingsrätten ansåg inte att stölderna av bränsletankar skulle räknas som snatteri, eftersom Mäki haft med sig en bultsax som verktyg, för att brotten varit planerade och för att de anklagade i vissa fall forcerat lås. En av de drabbade båtägarna hade inte kunnat ta sig till jobbet utan sitt bränsle och andra hade förhindrats i sitt fiske och sin rekreation.

 

Stölderna skedde runtom hela fasta Åland

 

Demander, Mäki och Åberg dömdes för samtliga stölder av bränsletankar. Gällande brandsläckarna fanns bevis i form av bilder från en övervakningskamera. Där syns Demander köra fram till platsen tillsammans med en passagerare. Åberg hade erkänt stölden av brandsläckarna, medan Demander inte ville kännas vid dem. Eftersom brandsläckarna senare påträffats i Demanders bil ansåg tingsrätten att det inte fanns något rimligt tvivel till att han var medskyldig till stölden. Demander hade efter stölden backat in i en korsning och kört in i sidan på en annan bil. Ett vittne hade också sett Demander framföra bilen både under kvällen och en senare dag. Demander dömdes för stölden, äventyrande av trafiksäkerheten och för andra anknytande trafikbrott.

 

Uppretade grannar konfronterade gängmedlem

En konstapel vittnade om att det varit mycket missnöje i grannskapet där Demander bodde, på grund av buskörning och sladdande med bilar. Demander bestred äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning. En mobb av uppretade grannar hade vid ett tillfälle konfronterat Demander. Tingsrätten ansåg det bevisat på grund av vittnesmålen att Demander kört olovligen, men inte att det skett något äventyrande av trafiksäkerheten.

Åklagaren anklagade Sjöström för att ha bedrivit olaglig handel med hasch, som han innehaft, sålt och överlåtit. Han var vid gärningen över 15, men under 18 år gammal. Sjöström nekade till anklagelserna. Vågar, påsar och annan utrustning för handeln beslagtogs i en annan persons lägenhet. Personen hävdade att han endast varit Sjöströms kund och att Sjöström använt hans lägenhet för sina affärer. Personen vittnade i rätten att han sett Sjöström bedriva sin handel från hans lägenhet. Tingsrätten trodde på personens vittnesmål och menade att det inte var frågan om någon uppdiktad historia för att själv slippa undan straff.

 

Väska på vift

Lägenhetsinnehavaren hade senare legat och sovit i sin olåsta lägenhet då Demander kommit in för att väcka honom och frågat efter Sjöström. Sjöström hade då inte befunnit sig i lägenheten och Demander hade lämnat den, men stulit en väska tillhörande Sjöström, som enligt lägenhetsinnehavaren också hade innehållit droger. Sjöström menade att lägenhetsinnehavaren hade sålt hans väska för att fixa snabba pengar för droger och att väskan skulle ha innehållit glasögon och kläder till ett värde på €300. Demander hävdade att han hade trott att väskan var hans och att han bara tagit tillbaka den av Sjöström. Han hade senare återlämnat väskan utan innehåll till Sjöström.

Tingsrätten trodde mest på lägenhetsinnehavarens berättelse, då det inte hade funnits någon orsak att tillgripa den ifall den bara innehöll glasögon och lite kläder. Vid husrannsakan hos en rumänsk man påträffades en likadan högtalare som lägenhetsinnehavaren hävdade hade blivit stulen av honom. Rumänen berättade att han fått högtalaren av Demander. Tingsrätten dömde Demander för stöld och rumänen för penningtvätt.

 

Gäng gav sig på student i hans eget hem

Sjöström hade någon vecka senare kontaktat lägenhetsinnehavaren angående väskan. Sjöström hade tagit fram ett skuldebrev på €1200 som han krävde att lägenhetsinnehavaren skulle skriva under för att väskan försvunnit. Lägenhetsinnehavaren hade varit rädd för stryk och lovat att han skulle betala summan. Sjöström hotade med att annars ge personens namn till sin överordnade i narkotikaleveransen. Sjöström hade sedan öppnat lägenhetsdörren och släppt in Demander, Ferreira och Melvin Willford, som hade väntat utanför. Stämningen blev hotfull och Sjöström hade hoppat på offret och slitit honom i kragen och hotat honom ifall han skulle berätta något för polisen. Ferreira hade också kastat sig över offret och krävt att han skulle ta tillbaka en tidigare anmälan mot Demander. Ferreira hade hotat med att klippa till honom ifall han skulle berätta för någon om händelsen. Willford hade slagit offret med handflatan på kinden och sedan tagit fram en kniv som han sträckt fram på 1-2 meters avstånd, samtidigt som han hotade med att knivhugga personen. Kniven beslagtogs senare hos Willford.

 

Avbröt studier och flyttade ifrån Åland

Lägenhetsinnehavaren hade blivit så skärrad att han kort efter händelsen beslutat sig för att avbryta sina studier och flytta från Åland, trots att studierna hade gått bra. Han hade mått så dåligt av händelsen att han senare blev inlagd för vård. Dagen efter händelsen hade Ferreira fortsatt med att skicka hotfulla meddelanden till offret.

Sjöström bestred utpressningsförsök och övergrepp i rättssak. Ferreira och Willford bestred också brott, men alla tre medgav att de besökt offret i hans lägenhet. Tingsrätten menade att offrets berättelse varit trovärdig och menade att gärningen förvärrats av att det varit fyra personer mot en. Ferreira, Sjöström och Willford ska betala sitt offer €2000 för hans lidande och €340 för sjukvårdskostnader. Sjöström ska därtill betala €700 till sitt offer för utpressningsförsöket.

 

Skoavtryck var fällande bevis

Under polisens brottsplatsundersökning vid Soltuna påträffades skoavtryck som matchade Demanders och Åbergs skor. Liknande skoavtryck hade också påträffats efter stölder på Lökskärsvägen, i Lervik, vid Hot Rod Café och vid Centrumbaren. Demander hade tidigare erkänt stölder på Lökskärsvägen och i Lervik under samma natt. Demander, som nekade till inbrottet vid Soltuna, menade att han ibland brukade låna skor av sina vänner och att de skorna han använder dessutom är vanligt förekommande bland allmänheten. Tingsrätten ansåg det däremot bevisat att Demander och Åberg varit de som lämnat skoavtrycken och begått inbrotten i Soltuna, Hot Rod Café och Centrumbaren.

Under inbrottsförsöket vid Getaboden samma natt hade det däremot inte lämnats några skoavtryck. Ett vittne hade sett en bil köra från Soltuna och svängt till Getaboden under natten, men tingsrätten ansåg inte att det var tillräckligt för att bevisa att Demander eller Åberg skulle ha varit till Getaboden och det åtalet förkastades.

 

Hotade vittne via telefon

Åklagaren anklagade Demander för att ha begått övergrepp i rättssak genom att via telefon försöka hota ett vittne till tystnad. Demander hade tidigare skrutit för vittnet om hur han och hans kumpaner begått inbrotten. Det rättrådiga vittnet hade gått till polisen och berättat om saken. Senare hade Demander börjat hota vittnet och ringt och frågat ifall han berättat för någon om händelserna och skickat meddelanden där han hotade vittnet med stryk och gängmisshandel. Dessa hot gjorde att polisen grep honom samma kväll och höll honom fängslad i tre dygn. Tingsrätten dömde Demander för övergrepp i rättssak.

 

Begärde samhällstjänst

Demander begärde i rätten att han skulle få samhällstjänst som straff istället för ovillkorligt fängelse. Tingsrätten ansåg det inte motiverat. Även Sjöström begärde samhällstjänst. Tingsrätten konstaterade att han redan tidigare dömts till samhällstjänst istället för ovillkorligt fängelse och till villkorligt fängelse tre gånger tidigare. Trots detta gick tingsrätten med på att ge honom samhällstjänst istället för fängelse. Det samma gjordes för Åberg.

Kasper Kaj Demander, född 2001, dömdes till 6 månaders ovillkorligt fängelse för 19 stölder, 5 rattfyllerier, 2 äventyranden av trafiksäkerheten, övergrepp i rättssak, penningtvätt, samt 25 andra småbrott och trafikförseelser. Hans bilar förverkas till staten. Han ska ersätta alla sina brottsoffer för stulen och förstörd egendom, rättegångskostnader och städkostnader.

Alexander Einar Ferreira, född 2001, dömdes till 3 månaders fängelse för stöld och övergrepp i rättssak. Han ska ersätta stulen egendom och reparationskostnader.

Jonathan Felix Uno Finnerman, född 1999, dömdes till 75 dagars villkorligt fängelse och 15 månaders övervakning för 6 stölder och 2 grova äventyranden av trafiksäkerheten. Han ska ersätta stulen egendom.

Per Thobias Juhani Mäki, född 1998, dömdes till 40 dagars villkorligt fängelse för 10 stölder. Han ska ersätta stulen egendom.

Henrik Andreas Sjöström, född 2001, dömdes till 150 timmars samhällstjänst, för försök till utpressning, narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

Melvin Max Justus Willford, född 2002, dömdes till 70 dagars villkorligt fängelse och 15 månaders övervakning för övergrepp i rättssak.

Johannes Emanuel Åberg, född 1999, dömdes till 15 timmars samhällstjänst för 6 stölder. Han ska ersätta stulen och förstörd egendom. Domen har inte vunnit laga kraft.