Kategorier
Nyheter

Svensk svindlare etablerar sig som mäklare på Åland med hjälp av landskapsregeringen

En svensk man som svindlat godtrogna fastighetsköpare på tiotals miljoner kronor har nu etablerat sig på Åland och blir dessutom sponsrad med stora bidrag via landskapsregeringens näringsavdelningen. Personen har flera gånger dömts i svensk domstol att betala miljontals kronor till affärspartners.

Mannen har under större delen av 2000-talet verkat som mäklare och riktat in sig på svenska kunder, som han sålt utländska lyxbostäder till. Men några fastigheter fick köparna aldrig – istället förhalades sakerna och mannen krävde mer pengar för att genomföra affärerna. Via bolag som kontrollerades av mannen kanaliserades köparnas pengar till honom själv.

 

Inblandad i otaliga rättegångar

Ålands Nyheter har kontaktat en av personerna som blivit offer för svindlaren och personen berättar hur mäklaren lurade till sig miljoner:

– Skälet till att han lyckas är att han lurar inte okända människor utan enbart människor han lyckats bli vän med först. På det viset har offret inte garden uppe utan litar på sin vän, berättar personen.

I en dom från 2020 går mannen med på att betala 800 000 kronor i skadestånd till SkandiaMäklarna, efter att han varit franchise-mäklare för dem, men inte betalat deras avgifter.

Ålands Nyheter har tagit del av en sammanställning, där det framgår att mannen varit och är inblandad i närmare 50 rättegångar bara i Sverige. Rättegångarna rör bostadsaffärer, fordringar hos kronofogden, ogiltigförklaringar av fastighetsöverlåtelse, strider med Bolagsverket och annat.

I de många rättegångarna där mannen står som klagande är det ofta frågan om att han stämt socialnämnden, Försäkringskassan, eller andra svenska myndigheter för att få bidrag.

 

Har dömts att betala miljoner

Ålands Nyheter har grävt djupare och även tagit del av de senaste domarna mot mäklaren. En av dem är från en rättegång som hölls i Sollentuna tingsrätt för tre år sedan, där en privatperson stämt mäklarens svenska bolag för obetalda skulder, som uppgår till över 2 000 000 kronor. Enligt domen bestred mäklaren först kraven, men gick sedan med på dem.

I en annan dom, som är från december 2020, har en annan privatperson stämt mäklarens bolag på över 4 000 000 kronor för obetalda skulder. Mäklaren dömdes att betala beloppet efter att han uteblivit från rättegång. Redan 2018 dömdes mäklaren att betala över 2 000 000 kronor till samma privatperson, och uteblev den gången också.

 

Använde vänskapsband för att lura till sig pengar

Berättelsen som målas upp av målsägandes advokater visar på ett länge planerat och utstuderat bedrägeri:

Mäklaren och hans offer hade blivit bekanta när de blev grannar i Stockholm år 2002. De blev snabbt nära vänner och umgicks mycket under de kommande åren. Så småningom presenterade mäklaren ett fantastiskt investeringserbjudande i Thailand, som grannen inte kunde låta gå förbi. Således investerade han 2 500 000 med mäklaren, samtidigt som han förväntade sig att få en god avkastning på investeringen till sig själv och sin familj.

”Målsägande diskuterade erbjudandet med sin fru. Mot bakgrund av den mycket gynnsamma och trygga bild som mäklaren målat upp av bolaget och fastighetsprojektet – i kombination med det faktum att målsägande hade stort förtroende för grannen som vän, fastighetsmäklare (i och utanför Sverige) och entreprenör – beslutade sig målsägande för att tacka ja till erbjudandet”, skriver advokaterna i sin framställning till tingsrätten.

I en annan dom från december 2020 döms mäklaren att betala 180 000 kronor till ett av sina offer, efter att han själv gått med på den summan.

 

Stäms på miljontals kronor

Ur förvaltarberättelsen för mäklarens konkursade bolag framgår brister på åtminstone 13 miljoner kronor och advokatbyrån som är likvidator har stämt mäklaren på flera miljoner kronor efter att det framkommit att han skickat alla pengar till sig själv före konkursen.

Mäklarens nya bolag i Mariehamn marknadsför fastigheter på Åland och i Spanien. I uppföljande artiklar kommer Ålands Nyheter att belysa hur landskapsregeringen hjälpt mäklaren att etablera sig på Åland inte bara genom att betala ut enorma bidrag, utan också genom att kringgå åländsk lagstiftning.