Kategorier
Nyheter

Svenska Yle fortsätter kampanj för stympning

Under rubriken ”Tro” väljer Svenska Yles redaktion och journalisten Hanna Klingenberg att idag fortsätta sin kampanj för stympning av människor som lider av psykisk ohälsa. I en artikel intervjuas en kvinna som vill bilda ”en helt vanlig familj och vara pappa”. Mentala besvär drev kvinnan till att stympa sig genom att låta skära bort sina bröst, något som Klingenberg beskriver som att ”göra något åt sin kropp” samt att ”korrigera” kroppen.

Permanenta invasiva kirurgiska ingrepp för behandling av mental ohälsa populariserades i modern tid efter att neurologen Egas Moniz 1935 uppfann lobotomi som behandlingsmetod för mentala åkommor. Åtminstone 1550 finska patienter fick sin hjärnvävnad sönderskuren mellan 1946 och 1969, då lobotomi var som mest använt. Efter 1960-talet föll metoden ur bruk på grund av effektiva läkemedel.

På bilder i Yles reportage visas en leende patient på operationsbädden med en narkosmask som hålls ovanför ansiktet. Frilansjournalisten Klingenberg skriver även för Helsingforsbaserade vänstertidningen Ny Tid.

Tidigare artikel: Svenska Yle lovordar stympning av mentalsjuka

(På bilden en anonym lobotomipatient)