Kategorier
Nyheter

Svenskt filmbolag plundrade ålänningarna på €180 000 i bidrag

Samtidigt som det åländska samhället är lamslaget av rädsla för det kinesiska viruset Covid-19 fortsätter utplundringen av den åländska befolkningen med full styrka bakom dörrarna inne i Självstyrelsegården. 

Det svenska filmbolaget B-Reel Films beviljades nyligen ett bidrag på €180 000 utav de åländska skattebetalarnas pengar av biträdande finanschef Runa Tufvesson. Svenskarna ska spela in deckare baserade på Agatha Christies romaner för att dra in pengar till TV4. Ålands Nyheters granskning visar hur filmbolaget planerar att använda bidragspengarna.

 

Bor på hotell för €80 000

Bland annat kommer 20 000 kronor att spenderas på att avlöna statister på Åland, 230 000 kronor på ”platsrek”, 100 000 kronor på att hyra bilar, 50 000 kronor på parkering och 10 000 kronor på att åka taxi.

Någon gammal trailer duger inte för de svenska bidragsentreprenörerna, som istället ska bo på hotell för 882 000 kronor under de 20 dagar som de spelar in – och pråma i sig lunch och fika för ytterligare 120 000 kronor.

Bolaget kommer att betala 20 000 kronor om dagen – totalt 400 000 för att hyra inspelningsplatser, samt ytterligare 40 000 för att hyra dass och ”green room” till sina skådespelare. Dessutom ska de hyra svindyra kontorslokaler för 30 000 kronor per månad i tre månader och ett förråd för 50 000 kronor.

 

Samma bolag låg bakom degenererad film

Ur bolagets finansieringsplan framgår det att de kommer att dra in nästan 3 miljoner euro på att sälja rättigheter för filmen och inte är i något behov av bidragspengarna. Trots detta har bolaget planer på att försöka få landskapsregeringen att investera ytterligare €335 000 i deras projekt.

Filmens producent är Patrik Andersson, som tidigare producerat filmen ”Midsommar” för New York-regissören Ari Aster. Filmen framställer nordiska traditioner som ockulta och svenskar som massmördare och värre än så. Aster har själv beskrivit sin film som en ”pervers önskedröms-fantasi”.

 

”Politikerna har insett vad det handlar om”

Titte Törnroth är anställd som landskapsregeringens filmkommissionär. Hon skriver till Ålands Nyheter att hon kämpat i snart två års tid för att få filminspelningen till Åland och menar att det är för att gynna den åländska ekonomin genom att filmteamet spenderar pengar på Åland.

Törnroth skriver också att namnet Agatha Christie kommer att ge Åland stor internationell synlighet och att filmen kommer att locka turister till Åland och på så vis ge ekonomisk avkastning.

– Min största farhåga har varit att BRF skulle få förmånligare ekonomiska erbjudanden från andra filmdistrikt. Då skulle man låtsas att en annan skärgård – Åbolands, Stockholms, Bohusläns – är Åland. Vi skulle snuvas på allt. Men politikerna har lyckligtvis insett vad det handlar om, skriver Törnroth.

Det finns en risk för att bidragsentreprenörerna kommer att få ännu mer pengar av landskapsregeringen. Törnroth skriver att utbildnings- och kulturavdelningen snart ska ta ställning ifall de ”resterande” €70 000 som bolaget krävt ska beviljas.

– Hela summan på 250 000 måste användas på Åland – redovisar de kvitton för ett mindre belopp får de mindre pengar.

Törnroth säger att filmbolagets begäran om att landskapsregeringen finansierar filmen med ytterligare €265 000 fortfarande är en öppen fråga, som inte har prioritet i nuläget.

Stillbild ur den kommande deckaren