Kategorier
Nyheter

Thomas Granberg dömdes för dödshot

Ålands tingsrätt dömde regeringstrogne Ralf Thomas Granberg till dagsböter och till att betala ersättning efter att han hotat en lagtingsledamot samt en annan person till livet. Thomas Granberg skrev på sociala medier att han skulle utrota personerna eller misshandla dem och att han inte bekymrade sig över konsekvenserna.

I bevismaterialet finns utdrag ur Granbergs hot där han bland annat skrev:

”har fått alla adresser nu så jag gör mitt! betalar gärna min del av misshandelsrättegången men detta kommer att ta slut nu!!!”

Tingsrätten skriver att brottsoffren har haft en grundad anledning att frukta för att deras personliga säkerhet varit i allvarlig fara.

Granberg erkände sitt brott men tyckte att han inte skulle behöva betala någon ersättning till sina brottsoffer eftersom han inte menade allvar med sina skriverier.

Tingsrätten dömde för olaga hot Thomas Granberg att betala €200 – eller motsvarande tre och en halv limpa cigaretter var – till personerna han hotade. Till staten dömdes Granberg att betala €700 i böter.

Den regeringstrogna tidningen Nya Åland, som drivs av den socialdemokratiske affärsmannen Anders Wiklöf publicerade genom sin journalist Ida K Jansson både namn och bild på en av personerna som Granberg hotade att utrota, men valde att skydda gärningsmannens identitet, såsom har blivit kutym i åländsk regeringspress.