Uleåborg: 44-årig muslim från Tadzjikistan våldtog liten flicka

Uleåborgs tingsrätt dömde den 44 år gamla utlänningen Muso Asoev från Tadzjikistan till fängelse för grov våldtäkt på en under 10 år gammal flicka. Övergreppen hade skett vid fyra separata tillfällen under sommaren och hösten 2018. Asoev utnyttjade barnets hjälplösa tillstånd för att våldta henne och begå andra sexuella övergrepp.

Asoev nekade till anklagelserna och hävdade att han blivit offer för en konspiration och att barnet fått i uppdrag att vittna falskt mot honom. Barnet har inte blivit undersökt av läkare för bevisinsamling. Trots bristen på bevis valde tingsrätten att tro på barnets berättelse och menade att den bland annat fått stöd av att barnets beteende förändrats efter händelsen.

 

Muso Asoev, född 1975 dömdes till 3 år och 8 månaders fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Eftersom finsk lag inte har någon separat lag rörande barnvåldtäkter blir alla som döms för våldtäkt när offret är ett barn också dömda för sexuellt utnyttjande av barn.

Asoev ska betala sitt offer €9500 i ersättning och €1000 för smärta. Straffet skärptes med grunden att Asoev hade haft i förtroendeuppdrag att sköta barnets religiösa uppfostran.

 

Enligt den finska tidningen Kaleva ska övergreppen ha skett i bönerummet för en moské i Uleåborg, dit flickan gått för att studera koranen.

Till tidningen säger en av flickans familjemedlemmar att muslimernas ledare i Uleåborg, prästen Abdul Mannan, hade försökt hindra familjen från att kontakta polisen och hävdat att det kunde sluta med att moskén skulle stängas.

Till Kaleva säger Abdul Mannan att moskéns ledning inte hade någon inblandning i att Asoev anlitats för flickans religiösa fostran. Han säger att han inte tror att brottet skett i moskén, då den är kameraövervakad och folk kommer och går hela tiden.

– Vi har inte sett några bevis. Moskén är en helig plats, och under dessa omständigheter hade det varit omöjligt att göra det där. Vi tror inte att han har gjort det.

 

Abdul Mannan har tidigare arbetat som partifunktionär för Socialdemokraterna. Till tidningen Iltalehti säger distriktsordförande för partiet Vesa Saarinen att han inte längre arbetar för paritet.

– Han har lämnat vårt parti. Hans värderingar matchar inte våra. Bra att han gick ur partiet, vi beklagar inte, sade Saarinen till tidningen.