Kategorier
Nyheter

Uppdatera WhatsApp nu – spionprogram kan ta sig in i telefonen via missade samtal

Financial Times rapporterar att det israeliska bolaget NSO Group har lyckats skapa ett spionprogram som infekterar den populära kommunikationstjänsten WhatsApp på mobiltelefoner och därefter får tillgång till din privata information samt möjlighet att lyssna av mikrofonen. Bland annat kan spionprogrammet stjäla din e-post och spåra var du befinner dig via GPS. Spionprogrammet infekterar telefonen via ett missat samtal, så det finns inget sätt att skydda sig ifall man blivit måltavla. Det enda sättet att skydda sig är att uppgradera WhatsApp.

– WhatsApp uppmanar folk att uppgradera till den senaste versionen av vårt program, samt hålla operativsystemet på sina telefoner uppdaterat, för att skydda sig mot möjliga angrepp som utformats för att stjäla information från mobiltelefoner, säger bolaget i ett uttalande.

Hittills finns åtminstone ett fall bekräftat, där en människorättsadvokat i Storbrittaninen utsatts för ett angreppsförsök, som kunde blockeras av WhatsApp.

– Den här attacken har alla kännetecken för ett privat bolag som är känt för att arbeta tillsammans med regeringar för att leverera spionprogram som ska ta över mobiltelefonens operativsystem, säger WhatsApp till Financial Times.

Bolaget NSO Group säger att de säljer spionprogrammet Pegasus till regeringar och polismyndigheter för att bekämpa terrorism och brottslighet. Så sent som 2018 upptäcktes det att programmet använts mot mexikanska journalister som undersökte skandaler kring landets president och många fler anklagelser finns om att spionprogrammet används mot civila mål.