Kategorier
Nyheter

Vänsteroppositionen kräver att regeringen sparkar Harry Jansson eller avgår

Hatkampanjen mot vice lantråd Harry Jansson (C) har nu nått sin höjdpunkt, efter att Liberalerna och Socialdemokraterna lämnat in ett misstroendeyrkande mot Veronica Thörnroos (C) regering, med anledning av att Jansson vägrat lämna ut utredningar till den finska riksdagens justitieombudsman.

”Vi undertecknade stöder Självstyrelsepolitiska nämndens ställningstagande att JOs och JKs roller ska regleras i Självstyrelselagen, men vänder oss mot att frågan används som en provokation i ett helt annat ärende”, skriver undertecknarna.

Igår debatterade lagtinget i timtal vänsteroppositionens protester mot Janssons förfarande, och både lantråd Thörnroos samt Jansson själv deltog i debatten, som präglades av svulstig retorik och skådespelade känslor från oppositionens sida, samt bortviftande och bagatelliserande från regeringshåll. Under sina anföranden i plenum igår krävde flera liberaler och socialdemokrater att Veronica Thörnroos skulle ge partikollegan Harry Jansson sparken.

När inte det gav frukt kom dagens misstroendeyrkande:

”Efter spörsmålsdebatten i lagtinget, uttalanden och insändare i media kan man konstatera att det i landskapsregeringen fortfarande saknas förståelse för allvaret i vice lantrådets agerande. Det är anmärkningsvärt att en regering och minister blandar ihop sin politiska agenda med oberoende myndigheters granskande uppgifter. Vice lantrådet och landskapsregeringen har inte befogenheter att avgöra vilka upplysningar JO behöver för att utföra sin granskning.”

Yrkandet är underskrivet av liberalerna Katrin Sjögren, Ingrid Zetterman, John Holmberg, Rainer Juslin, Pernilla Söderlund och Simon Påvals, samt socialdemokraterna Camilla Gunell, Nina Fellman och Jessy Eckerman. Får dom igenom sin vilja innebär det att hela regeringen Thörnroos måste avgå och får tacka för sig, men då måste de också ha en majoritet av lagtinget med sig.

Socialistiska Hållbart Initiativ kan välja att sticka kniven i ryggen på regeringen de själva ingår i, väl medvetna om att de skulle vara välkomna i en utpräglad vänsterregering. Det krävs dock i så fall att antingen Moderaterna eller Obunden Samling också röstar för ett misstroende för att lagtinget ska kunna göra sig av med Thörnroos och Jansson.

 

 

Under gårdagens lagtingsplenum lodade flera ledamöter efter att ta debatten till bottennivåer och socialdemokraternas Jessy Eckerman lyckades med det, när hon lät förstå att Harry Jansson skulle anse att alla som inte hatar Finland inte är riktiga ålänningar. Åländsk Demokratis Stephan Toivonen lodade också lite, när han i sitt försvar av regeringens politik benämnde Katrin Sjögren och Camilla Gunell som ”mammorna mu”. Lagtingets talman bad Toivonen hålla sig ifrån sådana tillmälen.

Med inspiration från sina svenska kollegor har åländsk vänster börjat använda sig av begreppet ”Ålandsbilden” som ett argument för att den åländska självstyrelsepolitiken och offentliga debatten av propagandaskäl måste grävas ner. Tankar som också ingår i misstroendeyrkandet:

”Händelsen samt de uttalanden som vice lantrådet gjort har också uppmärksammats i riksmedia, vilket direkt påverkar Ålandsbilden och drabbar det åländska näringslivet och turismen. Tidpunkten för markeringen var med hänvisning till det allvarliga pandemiläget ytterst illa vald. Likaså påverkas Ålands möjligheter att slutföra arbetet med självstyrelselagen ogynnsamt.”

På måndag nästa vecka ska misstroendet läsas upp i lagtingen.

På bilden: Sjögren till vänster, Gunell till höger