Kategorier
Nyheter

100 000 skriver under för att utvisa utländska sexbrottslingar

Strax under 100 000 finländare har vid denna tidpunkt skrivit under ett medborgarinitiativ för att ändra utlänningslagen så att utlänningar som döms för sexualbrott ska förlora sina uppehållstillstånd och omedelbart utvisas ur landet. Medborgarinitiativ med minst 50 000 underskrifter inom sex månader måste tas upp av riksdagen.

Initiativtagaren Saila Al-Jewari skriver i motiveringen att finska medborgare känner sig otrygga på grund av de sexuella övergrepp som begås av asylinvandrare i landet. Hon skriver också att finska fängelser är för bekväma för utlänningar som är vana med hårdare levnadsförhållanden och vill att Finland visar nolltolerans mot sexbrott med hjälp av utvisningar.

I initiativet krävs också att utlänningar som döms för sexbrott genast häktas, så att de inte får möjlighet att fly före straffet verkställs. Slutligen kräver undertecknarna att människor som dömts för sexualbrott – oavsett var i världen – aldrig ska kunna ges finskt medborgarskap.

Till nyhetsbyrån Reuters säger Al-Jewari att hon skapade initiativet som en reaktion mot ”hatiska yttranden”:

– Jag är inte rasist, jag är gift med en irakisk man. Men hatet som nu underblåses av median har gjort att till och med jag – en infödd finländare – blivit föremål för rasistiska tillmälen och förolämpningar.

Al-Jewari medger att hennes initiativ kan hindras av hänsyn till mänskliga rättigheter, men säger att det ändå är värt att försöka, om det så kan leda till att ett endaste sexövergrepp stoppas.

– Det gör mig arg att politikerna utnyttjar händelserna inför valet. Tänker någon av dem på offren? Nej. De tänker bara på sig själva. Varför gjorde de inget för flera år sedan?, säger Al-Jewari.

Ålands Nyheter har sökt Saila Al-Jewari för en kommentar.