Kategorier
Nyheter

Våldtäkter på finska barn inget bekymmer för ålänningar enligt Veronica Thörnroos

– Det här är inte vår behörighet. Man importerar ett problem från Finland och Sverige och applicerar det på åländska förhållanden, där vi inte har de här problemen.

Denna något cyniska kommentar gavs idag av Veronica Thörnroos, partiledare för Centern till Ålandstidningen, på en fråga om våldtäkterna och sexövergreppen som utländska män begår mot finska barn.

Ålandstidningen, som drivs av den socialdemokratiske finansmannen Anders Wiklöf, slog idag upp rubriker över att Centerns lagtingsledamot Runar Karlsson på sociala medier krävt att Finland slutar släppa in män från länder med ”usel kvinnosyn”. Före Karlssons uttalanden har tidningen inte skrivit något om krisen i Finland.

– Det är ingen hemlighet att mitt hjärta finns hos kvinnorna, säger Karlsson till tidningen.

– Nu har vi våldtäktsdebatten. I Sverige ser vi att folk kommer från nya kulturer och det gör att antalet våldtäkter ökar. Man måste kunna se ett samband mellan invandring från de kulturer där kvinnor är ingenting värda.

Runar Karlsson (C), foto: Lagtinget

Karlsson lyfter Afghanistan, Iran och Syrien som länder med ”usel kvinnosyn” , men efter mothugg av journalisten Jonas Bladh går han tillbaka på kraven.

– Jag vill inte stänga gränserna, men man måste kunna resonera. Man gömmer sig för problemen när man säger att vi måste hjälpa till med invandring, men jag kan inte förlika mig med att man ser det bara på det sättet.

 

”Reflekterar inte Centerns hållning”
Till Ålandstidningen säger partiledare Veronica Thörnroos att hon är ”förvånad” över Karlssons uttalande och att de inte reflekterar Centerns hållning. Hon ifrågasätter Karlssons uttalande:

– Det här har han skrivit från sitt hjärta, men funderar han lite till kanske han kommer fram till att det inte är lagligt eller lägligt att generalisera och exkludera.

Thörnroos fortsätter med att berömma invandringen till Åland och säger att den fungerar och att Åland inte har några problem med den, som Sverige och Finland.

 

Utomnordiska män grovt överrepresenterade i våldtäkter på Åland
Senast i december dömdes en person som tagits emot som flykting till Åland för att ha gått bärsärkargång på ett socialkontor, samt för att han ringt och hotat en kvinna och sagt att han ska ”döda alla på hela Åland”.

Ålands Nyheters undersökning av tingsrättsdomar från 10 år tillbaka visar att utomnordiska invandrare är enormt överrepresenterade som gärningsmän i åtal och domar för våldtäkter. Hälften av männen som åtalades för våldtäkt på Åland kom från utomnordiska länder.

Veronica Thörnroos har avböjt att svara på Ålands Nyheters frågor.

 

Hemliga domstolsprotokoll på Åland
Medan finska domstolar offentliggör sina domar även i sexualbrott och hemlighåller känsliga uppgifter om barn som blivit brottsoffer, har Ålands tingsrätt satt i system att hemligstämpla hela domarna – inklusive gärningsmannens identitet – i de fall där barn blivit brottsoffer. Därmed har allmänheten ingen möjlighet att tillgodogöra sig information om gärningsmännen i sexualbrott mot barn på Åland.

Omslagsfoto: Veronica Thörnroos, foto: Lagtinget