Kategorier
Nyheter

Åda AB ska granskas av utomstående revisorer under tre månader

Finansminister Torbjörn Eliasson (C) har idag beslutat att anlita revisionsbyrån KPMG för att granska landskapsregeringens korrupta IT-bolag Åda AB.

Sedan Åda AB startades har enorma summor av skattebetalarnas pengar plöjts ner i bolaget, som tillsammans med sina underleverantörer utnyttjat politikernas okunskap inom informationsteknologi för att fakturera hutlöst överdrivna summor för sina uppdrag.

I landskapsrevisorernas granskning av offentlig IT 2019 uppdagades det att Åda AB systematiskt saltat sina fakturor för IT-tjänster och fakturerat €65 – €75 i timmen för enkla ärenden som skulle ha ingått i grundavgiften deras kunder betalar. Tidigare finansminister Mats Perämaa (L) hade också kringgått reglerna för EU-upphandling genom att anlita favoriserade IT-konsulter för €200 000 och därefter ökat deras arvode med €420 000 per år.

Torbjörn Eliasson (C)
Torbjörn Eliasson, foto: landskapsregeringen

Minister Eliassons avtal med KPMG för att granska Åda AB kommer att gälla fram till 30 november i år, vilket ger revisorerna tre och en halv månad på sig att göra sin granskning. Både landskapsrevisionen och de åländska medierna har försökt få ut dokument från Åda AB för att granska hur bolaget använder skattebetalarnas pengar. Åda har dock vägrat lämna ut sina papper för granskning. Hur det går för KPMG att penetrera bolaget återstår att se.

Granskningen ska ta reda på ifall det finns tillräcklig kompetens inom Åda AB för att upphandla och förverkliga IT-driften för landskapet, samt de underliggande orsaker till att Åda AB är som det är.

Först ska revisorerna analysera verksamheten genom intervjuer och granskning, sen analysera mognaden i Åda ABs processer och bedöma riskerna inom bolaget.

Tredje parter, såsom Ådas samarbetspartners kommer inte att granskas. Det kommer inte heller att göras någon teknisk granskning av Ådas system.

Uppdatering 12 augusti:

Minister Torbjörn Eliasson säger till Ålands Nyheter att revisorerna kommer att få €150 i timmen för uppdraget, som begränsar sig till maximalt 130 timmar.