Kategorier
Nyheter

Åländska tidningar spred lögner – får skarp kritik i högsta domstolen

I ett uppmärksammat mål i högsta domstolen har skarp kritik förts fram mot tidningarna Åland och Nya Åland för att ha spridit lögner om en oskyldigt anklagad man.

Tidningarna, som drivs av den socialdemokratiske finansmannen Anders Wiklöf, gjorde 2015 en gemensam kampanj där de spred falska anklagelser om grova sexbrott mot en åländsk man som de även hängde ut med namn och address.

Ålandstidningens journalist Andrea Karlsson var den som först spred de falska nyheterna och åtföljdes sedan av sina kolleger vid Nya Åland: Annika Orre och Frans Jansson. Allra längst i hetsen gick Nya Ålands journalister Titte Törnroth-Sarkkinen och Jonas Edsvik, som förutom att göra sig skyldiga till att sprida lögner även publicerade adressen till mannen som oskyldigt anklagades för sexbrott. Medskyldig till spridandet av falska nyheter var även Ålandstidningens journalist Eva Ringbom-Fonsell som numera jobbar för Ålands Radio.

I högsta domstolen berättade mannen via sitt ombud att mediernas kampanj har varit katastrofal för hans fortsätta arbetskarriär och att han inte kommer att kunna fortsätta arbeta inom sitt yrke. Advokatbyrån Schultz & Köhlers biträde Tom Gustafsson beskriver uthängningen i åländsk media som ”exempellös”. De falska anklagelserna mot mannen ledde inte till åtal, däremot blev en kvinna dömd för att ha spridit anklagelserna. Mannen friades senare från alla misstankar i högsta domstolen.

 

Utdrag ur Tom Gustafssons skrivelse i Högsta domstolen: