Kategorier
Nyheter

Nina Fellman söker EU-pengar för flyktingmottagning

Kansliminister Nina Fellman (S) och integrationssamordnare Johanna Fogelström-Duns beslöt i fredags att landskapsregeringen ska söka bidragspengar från EU för ett treårigt projekt för att ”Kraftsamla för att utveckla samarbetet vid flyktingmottagning”.

Projektet ska gå ut på att ”utveckla modeller och rutiner för likvärdig integration för kvotflyktingar på Åland oberoende av hemkommun”.

Förutom EU-bidragen som kansliministern är förhoppningsfull över kommer landskapsregeringen och Mariehamns stad att använda €45 000 respektive €18 000 av skattebetalarnas pengar till projektet. ÅHS kommer även att delta med €30 000 av sjukvårdens pengar. Bidragsföreningarna AMS, Röda Korset, Folkhälsan och Arbetarnas bildningsförbund kommer att få vara med och dela på pengarna när projektet drar igång i mars nästa år.

Även Medborgarinstitutet i Mariehamn kommer att få del av pengarna, trots att föreningen tidigare blev avslöjad med att fuska med bidragspengar när landskapsrevisionen gick igenom deras tidigare invandrarprojekt. Då hade de bland annat gett en medarbetare €87,64 i timlön samt infört oskäliga möteskostnader på €1361.

Enskild föredragning minister Fellman 3.11.2017

Fusk med bidragspengar i Medis språkprogram för inflyttade