Kategorier
Nyheter

Ålandstidningens chefredaktör viker sig för politiskt krav på censur

Konkurrenten Ålandstidningens nytillträdde chefredaktör Daniel Dahlén lovar bot och bättring efter att den inflytelserika socialdemokratiske parlamentarikern Mikael Igge Holmberg rutit åt honom i en insändare, och krävt att tidningen slutar tillåta civilbefolkningen skriva anonyma kommentarer till tidningens artiklar online.

Holmbergs reaktion kommer efter att Ålandstidningens journalist Fredrik Rosenqvist härom dagen publicerade en ledare där han ondgör sig över ”troll” som kan skriva vad de vill på Internet och enligt honom inte bara är ”intoleranta, faktafientliga och dogmatiska” utan också förpestar det offentliga samtalet på Åland genom att sprida falska nyheter, förtal och hot.

Rosenqvist uppmanade sina läsare att ”återerövra kommentarsfält, bloggar och Facebookdiskussioner” från de människor han kallar ”troll.”Han hävdade också att dessa mystiska varelser har en närvaro i lagtinget, men har avböjt från att kommentera vem eller vilka av parlamentarikerna han syftar till.

 

8-9 civilpersoner irriterar toppolitikern
Rosenqvists ledare får applåder av lagtingsledamoten Holmberg, som uppmanar chefredaktören Dahlén att censurera tidningens kommentarsfält:

– Så länge man tillåter samma åtta-nio personer att spy ur sig galla utan att behöva ge sig till känna så har vi en situation utan någon som helst struktur eller debatt, skriver lagtingsledamoten.

– Kräv att alla kommentarer ska skrivas under med riktiga namn!

I sitt svar till Holmberg tackar Dahlén för åthutningen och lovar att Ålandstidningen har ”påbörjat en översyn av tekniska lösningar för avgivande av kommentarer på hemsidan” och att kommentarsfunktionen för nyhetsartiklarna redan tagits bort.

På bilden: Homberg till vänster, Dahlén till höger