Kategorier
Nyheter

Antti Rinne vill bilda regering med hela vänstern plus Centerpartiet

Regeringsförhandlingar har inletts mellan Socialdemokraterna, Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet. Detta efter att Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne uttryckt sin vilja att bilda en vänsterregering med dessa partier.

En sådan regering skulle ha en stark majoritet på 117 av 200 mandat, men också vara helt beroende av Centerns stöd för att inte spricka. Det kan dock bli svårt för väljarna att svälja en sådan regering, då Centern inte bara var valets stora förlorare, utan också under förra mandatperioden ledde arbetsmarknadsreformer och vårdreformer som starkt avskys av vänsterpartiernas väljare. Centern har redan krävt att vårdreformen ska drivas igenom för att ingå i en regering.

De Grönas partiordförande Pekka Haavisto, har dock redan blivit exalterad:

– Nu försöker vi resa en sorts grön folkfront!

Justitieminister Antti Häkkänen är riksdagsledamot för Samlingspartiet och inte alls lika muntert inställd till regeringsförslaget:

– Det att det föds en grönvänsterregering i ett land som i praktiken har borgerlig majoritet i riksdagen är förstås ganska dramatiskt.

Enligt Socialdemokraternas Antti Lindtman vägrade Samlingspartiet ingå i någon regering tillsammans med Vänsterförbundet. Partiledare Rinne är hittills nöjd med förhandlingarna:

– För första gången på tjugo år är vi i denna situation, och naturligtvis är vi glada över det.

På bilden: Antti Rinne, foto: Teemu Rajala