Kategorier
Nyheter

Arab mördade kvinna i Helsingfors och iscensatte det som självmord – får livstids fängelse

En 33-årig man från Irak mördade en kvinna i september 2018 och iscensatte sedan hennes självmord genom att hänga liket. Till polisen sade han att han upptäckt kroppen och tagit ner kvinnan före han i panik lämnat platsen. Därför fanns en förklaring till varför hans DNA var på repet. Flera araber vittnade till mannens fördel i förhör och i rätten, men polisens utredare hade märkt en liten detalj som blev ett stort bevis för att kvinnan inte begått självmord.

Enligt åklagaren hade Mustafa Al-Kenanin mördat kvinnan i Helsingfors genom att strypa eller hänga henne.  Åklagaren menade att Al-Kenanin planerat sitt brott i flera dagar, skaffat sig rep och skaffat sig handskar. Han hade också pantsatt kvinnans egendom, tecknat snabblån i hennes namn och länsat hennes konton.

DOKUMENT

Helsingfors hovrätt R 19/1297

Irakiern försökte iscensätta att kvinnan skulle ha begått självmord genom att hänga liket efter att han mördat henne. Därefter åkte han och köpte flygbiljetter kontant till Irak. Åklagaren krävde straff för mord och brott mot griftefriden.

 

Hävdade historia av självmordsförsök

Al-Kenanin nekade till alla anklagelser och hävdade att han köpt repet på kvinnans begäran. Handskarna hade varit för att använda i bilverkstad. Pengarna och lånen hade han skaffat för att betala hyran. Han menade att han påträffat kvinnan hängande livlös och att han lyft ner hennes kropp genom att lossa repet från taket. Han hade inte lyckats väcka henne och förstod att hon var död. Därefter bestämde han sig för att åka till Irak med sina barn, som han fruktade att skulle bli tagna ifrån honom. Han hade ringt sina släktingar och bett dem kontakta myndigheterna om kvinnans död. Han menade också att kvinnan tidigare försökt begå självmord fler än tio gånger.

Polisen gjorde ett grundligt arbete för att försöka rekonstruera händelseförloppet. Bekanta till kvinnan som var kallade att vittna berättade att hon tidigare sagt att Al-Kenanin slagit henne och lovat att döda henne. Hon hade tidigare blivit slagen medvetslös med en käpp av Al-Kenanin.

Vittnen berättade även att Al-Kenanin hotat med att hans familj i Irak skulle mörda kvinnan. Flera vittnade om att de sett blåmärken som han tillfogat henne.

 

Mystisk dagbok försvann

Andra vittnen sade att kvinnan tidigare berättat för dem att hon ska begå självmord och skylla på Al-Kenanin. Ett vittne hade först i polisförhör sagt att hon inte märkt något konstigt med kvinnan när hon träffade henne någon dag före hennes död. I rätten ändrade vittnet sin historia till att kvinnan varit så självmordsbenägen att vittnet förväntade sig att hon skulle ta sitt liv vilken dag som helst.

Försvaret hävdade att det fanns en dagbok där kvinnan skulle ha skrivit ”Jag dör i september”, som hade hittats av Al-Kenanins släktingar en månad efter hennes död. Släktingarna hade sedan slängt dagboken.

Åklagaren åberopade bevis i form av DNA-prover som tagits av Centralkriminalpolisen. I hängsnarans knut fanns blod som matchade kvinnans DNA. Hennes blod och DNA påträffades också vid taket.

Tingsrätten gav inte mycket för historien om den försvunna dagboken där kvinnan skulle ha skrivit att hon skulle dö.

 

Skarpsint iakttagelse avgörande

Det avgörande beviset kom från den kriminaltekniska undersökningen. En del av nackpartiet på kvinnans klänning var inknutet i hängsnaran, något som inte kunde ha skett ifall hon knutit snaran själv före hon placerade repet runt halsen. Knuten gjordes bakom kvinnans nacke efter att snaran redan låg runt hennes hals. Självmord uteslöts således.

Endast Al-Kenani hade vistats i lägenheten runt tidpunkten för kvinnans död.

Ur undersökningar av kvinnans bankkonto framkom det att Al-Kenani plundrat hennes konto varje gång hon fått bidrag av Kela eller FPA. Allt som allt kunde tingsrätten inte se några rimliga tvivel kring att Al-Kenani mördat kvinnan och planerat mordet, samt begått brott mot griftefriden när han hängde liket. Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse, samt till att betala tusentals euro i ersättning till kvinnans barn.

 

Livstids fängelse

Han överklagade sin dom till hovrätten och krävde att straffet skulle hävas. Försvaret presenterade ett nytt vittnesmål från en person som hävdade att kvinnan hade pratat om sin önskan att dö. Hovrätten gav inte mycket för den utsagan och inte heller för försvarets andra tillägg och ändringar i tidigare berättelser. Tingsrättens dom ändrades inte

Mustafa Joma Al-Kenani, född 1987, ska därför fortsätta sitt liv i fängelse.

Foto: Evelyn Chong