Kategorier
Nyheter

Insändare: Öppna upp Åland nu!

Island ska öppna upp för turister. Hur gör de? Testning eller karantän? Vissa länder mäter kroppstemperaturen. Vad kan vi göra med kreativitet och säkerhet? Att få igång turismen på Åland blir ett mandomsprov för vår kreative näringsminister Fredrik Karlström (M). I finansutskottet ser vi hur ekonomin sjunker medan regeringen strör helikopterpengar åt kommunerna. Utan det sjudande näringslivet finns snart inte några pengar att dela. Regeringen måste ändra sina prioriteringar och visa handlingskraft. Öppna upp Åland nu!

Åland måste testa gränserna när det gäller självstyrelsen och minnas: ”möjlighet att själva ordna sin tillvaro så fritt det överhuvud är möjligt”. Riksregeringen har egna problem och hinner inte granska Åland. Vi kan inte vänta på en revision av självstyrelselagen om två mandatperioder. Vi måste öppna upp Åland på egen hand!

Fotbollen startar i juni med 500 i publiken men MIFK kunde ha två avskilda läktarsektioner; norra och södra med olika servicenivå. 1.000 personer kan se matchen. Alla ryms på ÅU:s matcher – för alltid i våra hjärtan.

Rockoff är hotad – en vattendelare i vår åländska sommar. Kunde Berlin delas, så kan även Rockoff-2020 delas med stängsel utan taggar. Öst-Rock och Väst-Rock med halva scenen var. Kanske även VIP-Rock separat?

Hotellen hade 94% lägre beläggningen i april 2020 jämfört med 2019. Restaurangerna blöder. Med kreativitet och säkerhet kan vi öppna upp snabbare och minska de ekonomiska skadorna. Kanske med ”pop-up”?

Vi måste se på andra. Då man stiger av åländsk jord så måste man ta på sig en ansiktsmask. I Europa är dessa mera regel än undantag, speciellt i publika utrymmen och i kollektivtrafiken.  Maskerna kunde även användas vid större tillställningar på Åland?

Skärgården har vi i våra egna händer. Se till att finländarna tar den vägen. Vi måste utnyttja vår unika arkipelag för hemester och närsemester för finländare. Hela Åland måste leva! Mindre färjor känns nu säkrare.  Färjorna bör vara avgiftsfria för turister i sommar med krav på övernattning för att maximera antalet besökare. Visit Åland fixar marknadsföringen!

Gränshanteringen mot Sverige ligger utanför vår behörighet, men vad händer om EU öppnar alla interna gränser den 15 juni? De finska undantagslagarna gjorde att självstyrelsen sattes på undantag, men hur ser det ut den 15 juni? Återfår vi vår självstyre? Regeringen Thörnroos borde planera nu och informera snarast om hur Åland öppnar upp och ta beslut i plenum den 15 juni. Testa gränser. Kontrollen får göras senare. Som jag lärde mig i Österbotten: ”Alla andra tänker på sig. Det är bara jag, som tänker på mig.”

Riksregeringen verkar inte veta vad som gäller. Det var tydligast i fallet med den ”stängda gränsen”, som inte var stängd och minister Ohisalo (Gröna) fick förklara hur man öppnar en gräns som aldrig varit stängd. Jag hoppas att konspirationsteorierna om att någon vill sänka Ålands ekonomi med hjälp av Coronan inte stämmer, men vi måste själva jobba på att öppna Åland. Läppstiftsregeringen verkar lida av ett självskadebeteende, som drabbar fröken Finland enda ben. Politiken är gjord för att passa livet innanför Ring-III. Då Åland öppnar till sommaren så ”stänger” Riket.

Då osäkerheten var stor var det bäst att stänga. Nu vet vi mer och måste öppna upp likt resten av Europa. Algarve, i Portugal, kommer att öppna för turister. Grekland och delar av Italien kommer att öppna upp. Åland har en sin chans om politikerna våga stå upp för Åland och vågar vara kreativa.

Stephan Toivonen
Åländsk Demokrati

Medlem i finans- och näringsutskottet