Kategorier
Nyheter

Dags för vin igen: Nytt företag i Saltvik lovar ha åländska druvor i flaskan

Vin från 100% åländska druvor – detta utlovas av det nystartade företaget Wulhwaz Haipi i Saltvik, som nyligen beviljats näringsrätt. Bakom företaget står vinmakare Christopher Ulvljung.

Åländskt vin har tidigare varit på tapeten och till och med utlöst en internationell tvist om jordbruksstöd under 2007 efter att EUs dåvarande jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel tyckte att vinodlingarna på Åland var bevis på att södra Finland var ett bra område för jordbruk och att landet därför borde bli av med de nationella jordbruksstöden.

– Vi har varit hyggliga mot Finland i 13 år. Alla kan läsa i anslutningsavtalet att det har gällt stöd under en övergångsperiod, sade Fischer Boel då.

Sölve Högman var chef för landskapets jordbruksbyrå vid tidpunkten, men han gav inte mycket för jordbrukskommisssionärens uttalande och menade att de åländska vinodlingarna var av obetydlig storlek.

Tretton år efter dessa kontroverser blir största utmaningen för den nya vinmakaren att få kunderna att lyckas uttala namnet efter en flaska eller två.