Kategorier
Nyheter

Dömds till fängelse efter att ha utnyttjat ung kvinna inom Regnbågsfyren

En medelålders man dömdes till villkorligt fängelse för att han under sin tid som styrelsemedlem i sexföreningen Regnbågsfyren utnyttjat en ung kvinna genom att anställa henne och aldrig betala hennes lön. Företaget hade inte heller existerat. Han dömdes också för att ha gjort inköp i andra medlemmars namn och sedan gömt undan fakturor och kravbrev.

Åklagarens första åtalspunkt gällde bedrägeri. Markus Hopponen hade bott hemma hos en medlem i föreningen och använt sig av hans och två andra personers identiteter för att köpa färjebiljetter på faktura. När fakturorna och senare inkassokrav kom på posten hade Hopponen gömt undan breven. Hopponen hade gjort 10 olika bokningar och sammanlagt var summorna bara några hundra euro, men åklagaren ansåg att tillvägagångssättet gjort att gärningen inte kunde anses ringa. Hopponen erkände allt och dömdes för bedrägeri.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/103

Den andra åtalspunkten var åklagarens allvarligaste. Hopponen hade utnyttjat en ung kvinna inom föreningen och anställt henne till sitt företag Dreamlife Åland för en lön om €1000 per månad. I verkligheten existerade inte företaget och den unga kvinnan arbetade i tre månader utan att få någon som helst lön. Hopponen erkände allt och dömdes till att betala totalt €4400 för tiden den unga kvinnan arbetat för honom. För gärningen dömdes han för bedrägeri.

Dessutom dömdes Hopponen för att ha smitit undan hyror och inte lämnat tillbaka en nyckel till en bostad.

 

Markus Hopponen
Markus Hopponen

Tingsrätten dömde Tero Maruks Hopponen, född 1982, till villkorligt fängelse i 4 månader för två fall av bedrägeri, lindrigt bedrägeri och lindrig förskingring. Han ska också förverka till staten totalt €865 som han gjorde i ekonomisk vinning på sina brott.