Kategorier
Nyheter

En tredje misstänkt har häktats för mordförsöket på högerpolitikern Pekka Kataja

POLITISK TERROR Mellersta Finlands tingsrätt har häktat en 40-årig man, som på sannolika skäl misstänks för mordförsöket på högerpolitikern Pekka Kataja från Sannfinländarna.

Tidigare misstänktes och häktades en finsk man som sägs ha kopplingar till högerextremism, men han har släppts och polisen har inte längre misstankar mot honom, meddelar Centralkriminalpolisen (CKP).

– Det har blivit klargjort under förundersökningen att personen i fråga inte var på platsen under incidenten, säger kriminalkommissarie Jussi Luoto från CKP.

Det var på morgonen den 17 juli i år som två män kom till Katajas hem i Jämsänkoski och sade att de hade ett paket att leverera. När Kataja öppnade dörren blev han brutalt överfallen och sönderslagen med ett järnföremål. På Tammerfors Universitetssjukhus fick han senare sys med 21 stygn i huvudet och över 150 stanshål. Kataja hade också omfattande andra skador och enligt läkare var det ett mirakel att han överlevde.

Själv misstänkte Kataja redan då att attacken var politiskt motiverad och kom från radikal höger.

Jyväskyläs stadsfullmäktigeledamot Teemu Torssonen häktades också i början av utredningen och är fortfarande misstänkt för mordförsök. Han är fortsatt i polisens förvar. Han har varit ordförande för Kansallismielisten (översatt ”Alliansen av nationalister”) och en ledande figur inom Soldiers of Odin.