Kategorier
Nyheter

Finsk ex-diplomat vill avskaffa Ålands demilitarisering

Den finska tidningen Iltalehti publicerar idag en debattartikel av pensionerade finska diplomaten Alpo Rusi, som kräver att demilitariseringen av Åland ska avskaffas och landskapet befästas av finsk militär. Rusi har tjänstgjort som diplomat för Finland vid FN i New York, samt i Balkan och i Schweiz. I traditionella och sociala medier har Rusi profilerat sig med en hårdför antirysk linje.

 

Ryska konsulatet i Mariehamn, FOTO: Arild Vågen

”Avskaffandet av demilitariseringen skulle stärka Sveriges försvar”
Rusi skriver att Ryssland avsevärt ökat bemanningen på konsulatet i Mariehamn sedan 2014 och varnar för risken att konsulatet används för militära ändamål. Han lyfter tre orsaker till att avskaffa demilitariseringen: Dels för att få Ryssland att stänga konsulatet i Mariehamn, dels för att göra Åland till en integrerad del av Finlands försvar och slutligen för att motverka ”spekulation om öarnas militära status”.

Rusi hävdar att en befästning av Åland också skulle stärka Sveriges försvar, men skriver också att det i första hand är ålänningarna som måste ta ställning till ett avskaffande av demilitariseringen.

Omslagsfoto: JKestilä