Kategorier
Nyheter

Finska regeringen försöker förbjuda ovaccinerade ålänningar från att besöka restauranger

De människor som fortfarande inte underkastat sig, och tagit vaccin mot Covid-19, ska portas från alla krogar och restauranger efter kl 17:00 enligt ett nytt påbud från socialistiska regeringen Sanna Marin (S), undertecknat av omsorgsminister Krista Kiuru (S).

Ifall krögare och restaurangpersonal väljer att lyda regeringen innebär det att de ska arbeta oavlönat med kontrollera att gästerna visar upp intyg över covid-vaccinering för att beredas inträde. Annars ska de inte få servera alkohol efter kl 17:00 eller hålla öppet efter klockan 18:00.

Bakom påbudet ligger ett maktspel mellan regeringen i Finland och landskapsregeringen på Åland. Efter att ålänningarna 2019 röstade in en borgerlig regering har den finska regeringen straffat befolkningen för detta. Bland annat har turistresor från Sverige till Åland förbjudits av statsmakten i ett försök att kväva den lokala ekonomin samtidigt som nya tullregler och system införts gentemot ålänningarna i form av straffbyråkrati för att förhindra dem från att delta i den fria marknaden. Som en följd har den åländska ekonomin kollapsat och krympt med närmare 16% bara på ett år.

Landskapsregeringen Veronica Thörnroos (C) har någorlunda tappert försökt kämpa för ålänningarnas frihet och rätt till självbestämmande, men gett upp varje gång det hettat till, vilket gjort finska regeringen ännu ivrigare. Idag publicerade LR ett pressmeddelande, där de uppmanar restauranger att underkasta sig de nya ”reglerna”.

Den finska regeringen skriver att syftet med begränsningarna ska vara att skydda folk mot den så kallade ”omikron”-varianten av covid – som det inte utvecklats något vaccin för ännu.

På bilden: Minister Krista Kiuru