Kategorier
Nyheter

Företagare väldigt nöjda med unga sommarpraktikanter – ändå fick hälften sparken när bidragen sinade

Bara en av tre företagare som fick ungdomar som gratis arbetskraft av landskapsregeringen i sommar gav de unga fortsatt anställning. Detta visar de preliminära siffrorna från föreningen Ålands Näringsliv, som ordnade programmet med gratisjobbare för LR.

Strax över 400 unga ålänningar fick praktikplatser genom programmet, där landskapsregeringen betalade deras löner med skattepengar. Ålands Näringsliv skriver i sin preliminära rapport om besvikelse hos de cirka 300 ungdomar som inte kunde ges praktikantplats. Enligt rapporten var det ungefär lika många flickor som pojkar som deltog, varav de flesta varit i åldrarna 16 – 19.

De skrupelfria företagare som varit ivrigast i att utnyttja gratis arbetskraft återfinns i branscherna hotell- och restaurang, detaljhandeln, företagstjänster och personliga tjänster.

Ungdomarna har varit nöjda med sina praktikplatser och med sina arbetsgivare, men trots detta fick bara hälften fortsätta på sommarjobbet efter att praktikperioden var över och arbetsgivaren skulle ha behövt betala lönen själv.

Arbetsgivarna har uppgett till Ålands Näringsliv att de varit extremt nöjda med att få sig sommarpraktikanter och extremt nöjda med ungdomarnas arbetsinsatser och samarbetsförmåga. Men ändå inte tillräckligt nöjda för att betala någon lön ur egen ficka – endast 37% av arbetsgivarna lät sina praktikanter fortsätta på sommarjobbet.

Ålands Nyheter har tidigare ställt frågor till näringsminister Fredrik Karlström (M), som är ansvarig för programmet och bett om att återkomma efter att programmet utvärderats i höst.