Kategorier
Nyheter

Tammerfors: Två års fängelse för man från Mellanöstern som våldtog redlöst berusad kvinna

Hovrätten slår fast tingsrättens tidigare dom mot en 20-årig man från Mellanöstern, som våldtog en kvinna som var så full att hon inte kunde stå på sina egna ben.

En natt i Tammerfors i mars 2018 hade Ali Hussein enligt åklagaren hittat en redlöst berusad kvinna på gatan, tagit henne till sin lägenhet och haft samlag med henne. Han hade utnyttjat att kvinnan var i ett så hjälplöst tillstånd att hon varken kunde bilda eller uttrycka sin vilja. Han hade orsakat kvinnan skador i underlivet under våldtäkten.

Hussein nekade till anklagelserna och menade att samlaget varit frivilligt och att kvinnan inte varit så berusad att hon skulle ha varit hjälplös.

Kvinnan berättade att hon varit på en krog och druckit cirka tio glas öl under kvällen. När hon kom ut från krogen hade Hussein kommit fram och erbjudit henne tobak. Efter att ha rökt några puffar kunde hon inte minnas mer än att hon fallit till marken och senare att hon vaknar med smärta när någon våldtar henne. Kvinnan tog sig ur lägenheten och berättade redan i taxin att hon utsatts för en våldtäkt.

Enligt utlåtandet från sjukhuset hade kvinnan en promillehalt på 1,16 klockan 9 morgonen därpå. Hussein hade försökt dölja vad som hänt på natten genom att kasta ut använda kondomer från lägenhetsfönstret, som polisen senare hittade.

På en videoinspelning från en övervakningskamera syntes Hussein leda eller bära kvinnan på gatan mot sin lägenhet. Kvinnan faller en gång i gatan på filmen.

Tingsrätten förde det märkliga resonemanget att det var osannolikt att kvinnan frivilligt skulle ha haft samlag med en okänd man eftersom hon var gift och hade barn. Hussein dömdes till 2 årsfängelse för våldtäkt.

Husseins försvar krävde i hovrätten att åtalet skulle förkastas eller att straffet åtminstone skulle lindras till villkorligt fängelse och att han befrias från alla skadeståndskrav eller åtminstone att skadestånden skulle sänkas. Hussein krävde också att staten skulle betala hans rättegångskostnader.

Enligt Hussein hade kvinnan haft samlag med honom frivilligt och inte varit så berusad eller hjälplös att hon inte kunnat bilda eller uttrycka sin vilja.

Åklagaren krävde att Husseins överklagan skulle förkastas som ogrundat.

Efter att ha hört Hussein, kvinnan och de två vittnena fann hovrätten ingen anledning att ändra tingsrättens tidigare dom och Ali Hussein, född 1990, ska avtjäna två års fängelse för våldtäkt, samt betala sitt offer €8500 i skadestånd.