Kategorier
Nyheter

Förintelse oroar finansdepartementet

9 av 10 finska karlar i åldrarna 20-29 har inga barn. Det berättar Martti Hetemäki, statssekreterare vid finansdepartementet, som intervjuats av tidningen Iltalehti. Finland har sedan decennier lidit av en befolkningsutrotning på grund av låga födslotal, som på senare år accelererat. 2016 dog tusen fler Finländare än vad som föddes och ifjol ökade den siffran till tre tusen, siffror som inte setts sen kriget.

Samma trender speglas på Åland, där födslotalen är låga sedan tiotals år tillbaka, speciellt efter att födslarna hos åländska kvinnor yngre än 30 dök kraftigt i mitten av 1990-talet. 2016 dog fler människor på Åland än vad som föddes och knappt hälften av barnen som föddes på Åland hade inte en åländsk mor, enligt ÅSUB. Enligt samma byrå är endast 10% av åländska kvinnor under 30 gifta idag.

Låg inkomst och dålig utbildning lyfts fram som orsaker till att finska män ratas av landets kvinnor och enligt Hetemäki finns det nu en oro på ministernivå över landets katastrofala befolkningsprognos.

Bild: Romanellis målning av Chronos