Kategorier
Nyheter

Fortsatt höga bostadspriser på Åland trots ekonomisk kris

Varför är ålänningarna ett av världens mest skuldsatta folk? En ledtråd går att hitta om man ser på deras fastighetsaffärer. Trots att den åländska ekonomin stått stilla i landskapet i flera år före den i princip kollapsade under tyngden av corona-pandemin fortsätter priserna på bostäder att stå sig på samma nivåer som tidigare. Enligt färska siffror från Ålands Statistik- och Utredningsbyrå (ÅSUB) var summorna som bytte händer i husaffärer den största någonsin under fjolåret.

Totalt såldes 132 egnahemshus under 2020, till ett genomsnittligt pris av €182 000, vilket kan jämföras med 156 egnahemshus till ett genomsnittligt pris av €183 000 under 2019. Priserna är avsevärt högre inom så kallade ”detaljplaneområden”, där ett hus går loss för €226 000 i genomsnitt. I glesbygden klarar man sig undan med att punga ut med €146 000 för sin bostad.

Bankirer drar nytta av iver till skuldsättning

Källa: ÅSUB

Få ålänningar har sådana summor tillgängliga utan att ta upp stora lån, vilket är en bidragande orsak till att unga åländska kvinnor inte längre bildar familjer. Bankirerna har däremot kunnat dra nytta av den skadliga utvecklingen genom utöka sin dominans över ålänningarna i en utsträckning som aldrig tidigare skådats. Bara Ålandsbanken kunde ifjol öka sina tillgångar med €400 miljoner till drygt €6 miljarder och göra €40 miljoner i vinst.

Totalt såldes 854 fastigheter på Åland under 2020 – vilket är det största antalet sedan statistik började föras för 18 år sedan. Den sammanlagda köpesumman var också den största i mannaminne, på €59 miljoner. Detta är dubbelt så mycket som i början av 2000-talet.

Det är egnahemshusen som står för det mesta av penningvärdet i fastighetsmarknaden. Utav de €59 miljonerna stod egnahemshusen för €47 miljoner och fritidsfastigheterna för €7 miljoner. Jordbruks- och skogsbruksfastigheter såldes och köptes för €2,8 miljoner.

 

Sommarstugor varierar kraftigt i pris

Sommarstugorna med strandtomt har ökat explosivt i pris under 2000-talet. Från att ha gått loss för runt €50 000 under början av seklet, kostar de idag €88 000 i genomsnitt. Men de genomsnittliga priserna för strandstugor kastar kraftigt mellan åren och var 2019 uppe på rekordnivån €122 000.

Priserna kastar även för sommarstugor utan strandtomt, i och med att endast runt ett dussin byter ägare varje år. Ifjol såldes den genomsnittliga stugan utan strandtomt för strax under €50 000 – samma pris som år 2002.