Insändare: Märkligt tyst om EU:s förvandling

Den 14 december i fjol riktade jag hård kritik mot EU:s återhämtningspaket i plenum. Återhämtningspaketet är på 750 miljarder euro! EU:s medlemsländer skall tillsammans ta lån för att kasta i påsen, som sedan skall finansiera den så kallade ”återhämtningen” bland medlemsländerna. För att få ta en näve pengar ur påsen, måste länderna ansöka, och pengarna är villkorade.

Villkoren är givetvis fulla till bredden av klimatkompenserande åtgärder och omställningar till en fossilfri värld. Att man ska göra nedskärningar och få ordning på sin budget är inte lika viktigt, för om du sedan inte kan betala tillbaka lånet så får dom andra medlemsländerna göra det! Lite som att ta ett sms-lån tillsammans med den där polaren som bara festar och låter räkningarna samlas på hög på hallgolvet.

Detta leder även till att ett utträde ur unionen kommer bli nära på omöjligt då man är upplåst på ett helt annat sätt än vad man var innan.

Vi som bor i Sverige och Finland kommer alltså att bli nettobetalare av bidrag till sydeuropeiska länder som missköter sin ekonomi. Sveriges riksdag röstar om detta den 24 mars, och i Finland ligger detta ännu i utskotten.

Detta är ett väldigt stort steg som kommer att förändra EU:s makt i förhållande till suveräna stater, men debatten är häpnadsväckande tyst.

Är inte det märkligt?

Tänk att vår generation inte bara fick uppleva när muren föll, vi får även uppleva när den muras upp igen!

Tack för ordet,
Stellan Egeland
Obunden samling