Kategorier
Nyheter

Frieri i budgetdebatten: Marcus Måtar bjöd in John Holmberg att byta till hans parti

Att förespråka någon som helst form av högerlinje är en väldigt ensam syssla inom den åländska politiken – och ännu mer ensamt för lagtingsledamoten John Holmberg, som sitter på mandat från det utpräglade vänsterpartiet Liberalerna – där bland annat partiordförande Katrin Sjögren nyligen gick ut offentligt med att hon skänker pengar till en vänsterextrem organisation i Sverige.

 

 

Holmberg har torgfört den något radikala åsikten att 200 tjänster behöver sparas in inom landskapsregeringens förvaltning för att spara på skattebetalarnas pengar. De offentligt anställda inom landskapsregeringen belastar numera de åländska skattebetalarna med över €100 miljoner om året i sina kostnader och de externa tjänsterna belastar civilbefolkningen med kostnader på €55 miljoner årligen. Under förra veckans sex timmar långa budgetdebatt vädrade Holmberg igen sina sparkrav och högerideologi när han gav en replik till Obunden Samlings ledamot Marcus Måtar.

– Jag undrar hur Marcus Måtar och Obunden Samling ser på den offentliga sektorns storlek idag i förhållande till den privata, utmanarrätter, driftsprivatiseringar och konkurrensutsättningar. Hur ser man på ett Ålandstillägg som gäller för en del av ålänningarna? Ska man kunna sträva efter ett allmänt skatteavdrag som skulle gälla alla? En bred, borgerlig politik borde det vara!

De frågorna föranledde Måtar att bjuda in Holmberg till sitt eget parti:

– Lite skämtsamt sett är du en katt bland hermeliner i Liberalerna. Det vill säga – vi har saknat dig på Obunden Samlings gruppmöten, för vi har väldigt lika åsikter.

Måtars svarsreplik utlöste en skrattsalva i lagtinget, men han understrykte allvaret i skämtet:

– Jag välkomnar dig här, i vittnens närvaro, och hoppas att du ska komma! Vi anser liksom du att den offentliga sektorn är för stor om man jämför med den privata sektorn. Vi är för utmanarrätter, vi är för driftsprivatiseringar. Lite problematiskt är det för skärgårdstrafiken, där vi tycker att det finns saker som talar för att totalentreprenader faktiskt blir lite dyrare än om landskapet äger färjan.

Holmberg övergav inte sitt parti så billigt:

– Det är som att alla här i salen hela tiden går runt den där obekväma frågan. Jag sade det i måndags, men då blev jag kallad ”Nostradamus”. Och nu blev jag ”en katt bland hermelinerna” och jag brukar ofta höra att jag är en ”spar-taliban”.

– Nog är det ändå kostnadssidan vi måste se på. Jag tror jag talar för hela Liberala lagtingsgruppen och det syns också i våra motioner. Det är ett ekonomiskt ansvar, vi måste se på kostnadssidan.

– Varför inte tala klarspråk? Ni är ändå tre partier nu som vill samma sak.

Måtar försökte sig ändå på ett sista frieri:

– När jag kallade er för ”en katt bland hermeliner” var det verkligen positivt menat och välkomnande. Vi tänker lika på många sätt.

På bilden: Måtar till vänster, Holmberg till höger