Kategorier
Nyheter

Hovrätten skärper straffet för kurd som försökte elda ihjäl kvinna levande i Mariehamn

Åbo hovrätt skärper Ålands tingsrätts dom mot kurden Abdulrahman Fattah Panah, som försökte elda upp en kvinna levande i Mariehamn i april 2017, efter att hon nekat honom sex. Gärningen beskrevs som synnerligen rå och grym av åklagaren. Lyckligtvis kunde kvinnan försvara sig och undkomma kurden efter att han hällt tändvätskan över henne.

DOKUMENT

Åbo hovrätt R 19/598

Tingsrättens dom föll i början av 2019 och hade överklagats både av åklagaren och av Fattah Panah själv. Åklagaren ville se ett strängare straff än det fängelsestraff på 1 år och 8 månader som tingsrätten utdömde. Fattah Panah ville å sin sida bli frikänd. Enligt honom var han utsatt för en konspiration och kvinnan hade anmält honom av ekonomiska motiv.

En hel drös nya vittnen hade kallats till rättegången i form av olika karlar från Mellanöstern. De kunde alla berätta om kvinnans låga tillförlitlighet och att hennes syfte varit att förorsaka svårigheter för Fattah Panah, samt att hennes motiv varit ekonomiska. Inget av vittnena hade dock varit på plats.

Hovrätten valde dock att tro på kvinnans berättelse och gå på åklagarens linje:

”Vid straffmätningen har beaktats att Fattah Panah har hällt tändvätska på målsägandens ansikte, hår och övre kropp. Sannolikheten för plågsamma och livshotande brännskador har varit stor. Ett rättvist straff för det tillräknade brottet är fängelse i två år. Brottets allvarlighet och gärningsmannens skuld såsom den framgår av brottet förutsätter ett ovillkorligt straff”, skriver hovrätten i sin dom.

Fattah Panahs straff skärps således och förlängs med 4 månader till i fängelse.