Kategorier
Nyheter

Hundratals ålänningar samlar sig i motståndsgrupp mot statens tvång på vaccinations-pass

En Facebook-grupp har på bara några dagar samlat över 500 ålänningar som villl visa sitt motstånd mot regeringen Sanna Marins nya påbud om ”vaccinations-pass”, som ska diskriminera ovaccinerade friska från restauranger på Åland som serverar alkohol – och tvinga de vaccinerade att visa upp intyg.

I diskussionsgruppen som kallas ”Åland för frihet, nej till pass”, välkomnas alla som motsätter sig vaccinations-passet – oavsett om man är vaccinerad eller ej. Grundaren Nika Lindqvist berättar för Ålands Nyheter att hon startade gruppen för att införandet av passet överskred mångas gränser:

– Jag tror att införandet av pass på Åland överträder mångas gränser och jag tror att många har suttit tysta i stugorna länge och funderat men många vågar inte sticka ut, om de får en fredlig plattform kanske de får utlopp för tankarna och det kanske kan leda till handling och aktion.

Hon berättar att hon följer med i vad som händer i världen och intresserar sig för människor framför allt.

– Jag intresserar mig för nya riktningar och strömningar och politik och just nu pågår nånting helt nytt som varken vi eller generationerna före oss har upplevt.

 

”Jag tror vi kan visa att många ålänningar tycker att passet är osmakligt. Jag tror att många vaccinerade känner samma sak”

 

– Jag menar inte själva pandemin eller viruset utan maktspelet och storleksordningen – faktumet att demokratin sätts i allvarlig gungning i och med införande av pandemilagar, skuldbelägganden och propaganda och i kölvattnet – greenpasset, som i värsta fall blir inkörsport till mer kontroll och totalitarism.

– Vi har sett liknande psykologiska skeenden förr – men storleksordningen på maktspelet som kan iakttas nu liknar ingenting.

Lindqvist säger att hon i framtiden vill kunna säga till sina barn och barnbarn, när de frågar vad hon gjorde på 2020-talet, att hon gjorde vad hon kunde i demokratins och frihetens namn.

Vad tror du att ni konkret kan göra?
– Jag tror vi kan visa att många ålänningar tycker att passet är osmakligt. Jag tror att många vaccinerade känner samma sak. Det här är ingen antivax-fråga.

Vad vill du att ålänningarna ska göra?
– Jag vill att ålänningarna ska hitta sin stolthet. Fredens öar är ingen kliché man använder lättvindigt i turistbroschyrer där solen skiner på blanka blad. Vi är fredens öar och vi använder inte pass mot vår egen befolkning.

Hur har reaktionerna varit hittills?
– Gruppen fick på fyra dagar 500 medlemmar och jag hoppas att den växer, att stämningen fortsätter vara god och vid gott mod. Det allra viktigaste är att det går att samla vaccinerade och ovaccinerade sida vid sida. Faran med passet är långt större än vaccineringsfrågan, vi har inte råd med uppdelning, vi måste stå samman.

Tror du att rörelsen kommer att bli smutskastad i media?
– Det är svårt att säga. Det är mycket möjligt att en frihetsrörelse blir avfärdad som antivax. I slutändan tror jag att alla frihetsrörelser vinner, det ligger i sakens natur.

Just nu pågår det organisering inom gruppen för att samla namnlistor mot vaccinations-passet. Flera åländska företagare har också meddelat i gruppen att de inte tänker diskriminera och välkomnar alla kunder till sina verksamheter.

Ett svar på ”Hundratals ålänningar samlar sig i motståndsgrupp mot statens tvång på vaccinations-pass”

Bra initiativ. Men hur kan jag vara med i rörelsen om jag inte är med på FB? Jag blev avstängt på FB om och om igen . För att redan på FB är meningsfrihet mycket begränsad.

Stängt för kommentering.