Kategorier
Nyheter

Insändare: Ålandstidningen motarbetar den fria debatten med sin censur

Jag hade skickat insändaren ”Öppet brev till ÅHS angående den tredje sprutan till riskgrupper” till Ålandstidningen, Ålands Nyheter och Nya Åland.

Eftersom jag inte hört ifrån dem, ringde jag upp Ålandstidningen och fick veta att den är refuserad. ”Varför det?”, undrade jag och fick till svar att de inte vill bidra till att sprida desinformation. 

Jag frågade efter desinformationen, eftersom jag bara hade ställt frågor riktade till Ålands Hälso- och Sjukvård (ÅHS), samt tagit med två direktcitat, det ena från ÅHS egen hemsida och det andra från Läkar-Fass (Fass för vårdpersonal).

Svaret blev att ”vi inte ska skriva så mycket om vaccinerna” och att ”det där är desinformation och skräckpropaganda”.

Han som svarade menade att infon från Läkar-FASS kan man ju vinkla hur som helst. Jag förklarade att det inte var vinklat, utan ett direktcitat, ord för ord. Hur det kan bli desinformation förstår inte jag.

Han menade att jag måste hålla mig till vetenskapen och inte bara hämta något från internet. Ålandstidningen anser alltså att den bok, som alla läkare i Sverige använder sig av dagligen inte är vetenskap, utan bara desinformation och strunt från internet. Undrar just vad de baserar det uttalandet på? Informationen om Pfizers Comirnaty-vaccin som finns i Läkar-FASS är alltså enligt Ålandstidningen desinformation.

Jag frågade honom om de biverkningar och underliga, plötsliga dödsfall som skett på Åland det här året. Det viftade han bort med att visst får någon enstska person biverkningar av vaccinet, men att nyttan är så mycket större.

När jag frågade vart yttrandefriheten försvunnit, eftersom de refuserat min insändare, fick jag veta att de inte vill bidra till att sprida skräckpropaganda och desinformation.

I ett och ett halvt år har de rapporterat om varenda en som testats positivt för covid på Åland, oavsett symptom eller inte. Sällan eller aldrig ett enda ord om hur många som blivit friska igen.

De har fått ålänningarna att tro att det varit masktvång, trots att det enbart varit rekommendation. Hela tiden. Förra sommaren pratade jag med ålänningar som på riktigt trodde att de inte fick lämna Åland. Inte ens för att åka till fastlandet. Absolut inte till det pestsmittade Sverige. Om inte det är desinformation och skräckpropaganda så vet jag inte vad det är.

Tidigare i år fick jag av en journalist på Nya Åland veta, att när det gäller hälsa och klimatfrågor så ifrågasätter de inte myndigheter och politiker. Samma svar har en vän till mig fått från Svenska YLE.

Ålandstidningen verkar ha glömt, tappat bort eller kanske aldrig vetat vad en journalists roll är.

Det finns nio grundregler, som de bör hålla sig till. 

”Enligt The Elements of Journalism, en bok av Bill Kovach och Tom Rosenstiel, finns det nio element som journalister bör fullfölja för att upprätthålla journalistikens roll som informationskälla, så att medborgarna kan förbli fria och självstyrande. Dessa är riktlinjerna:

  1. Journalistens första förpliktelse är mot sanningen
  2. Journalistens första lojalitet är till medborgarna.
  3. Journalistens disciplin är verifiering
  4. Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas.
  5. Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
  6. Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss.
  7. Journalisten måste sträva efter att göra det viktiga intressant, och relevant.
  8. Journalisten måste hålla nyheterna överblickbara och proportionerliga.
  9. Journalisten måste tillåtas följa sitt personliga samvete”

När det gäller insändare borde det vara skribenten som ansvarar för innehållet. Inget som tidningen ska censurera. Hur ska vi kunna ha en fri debatt om vissa åsikter tystas? Konsekvent och obönhörligt. 

Allt som inte passar in i det politiska narrativet tystas idag effektivt av jounalistkåren inom mainstream media. 

En fråga som var och en nu bör ställa sig: Vill vi ha det så här? Eller vill ha en fortsatt fri demokrati med ett öppet och ocensurerat debattklimat?

P.S. Nya Åland däremot har idag lovat publicera den.

Britt Nyman

 


 

Ålandstidningens redaktionschef Sandra Widing meddelar att de avstår från att ge replik till insändaren -Red