Kategorier
Nyheter

Regeringsradion Ålands Radio samarbetsförhandlar: Fick mindre bidrag än väntat

Regeringens radiokanal Ålands Radio meddelar idag att de inleder samarbetsförhandlingar för att spara €100 000 i sina personalkostnader. Ytterligare €100 000 ska sparas på andra sätt.

Den bidragsberoende radiokanalen får över €2 miljoner om året i bidrag av landskapsregeringen för sin verksamhet, som i allt högre grad kritiseras av ålänningarna och konkurrenterna för bristen på kvalitet och tvångsfinansieringen.

Orsaken til inbesparingarna är att man kommer att få €200 000 mindre i bidrag än man räknat med. Under 2019-2020 lät bolaget sina personalkostnader rusa, eftersom man felaktigt räknat med att kunna utgjuta dessa €200 000 extra i bidrag.Utav de drygt €2 miljoner radion får i bidrag går idag 68% till personalkostnader.

Styrelseordförande Magnus Lundberg (C) kan inte förstå kritiken, fastän bidragspengarna till kanalen exploateras från civilbefolkningen med tvång:

– Jag tycker det är lite tråkigt att public service blir väldigt påhoppad hela tiden och kritiserad. Jag tycker det känns tungt, för jag tycker public service är viktig, säger Lundberg i en intervju med sin egen kanal.

Varje arbetande ålänning tvingas av landskapsregeringen att betala €110 i årlig tribut till Ålands Radio, och företag med en omsättning över €50 000 tvingas att betala €140 plus 0,35% av sin omsättning över €50 000 eller maximalt €3000 i årliga tributer till Ålands Radio.