Kategorier
Nyheter

Insändare: Är Åland stängt?

Skadan är redan skedd och inget görs från landskapsregeringen för att lindra den. 

Jag ska försöka förklara: Åland tillhör Finland. Finländare är mycket patriotiska. Finland tar besluten i Coronafrågan. Finland går ut med sin information vilken per automatik också gäller Åland. Landskapsregeringen går ut med att Åland inte ser skillnad på utlandet och finska fastlandet, utan inför karantän för resande mellan finska fastlandet och Åland. 

Finska medier rapporterar att Ålands landskapsregering inför karantänstvång för finländare om de tänker resa till Åland. Medier och sociala medier översvämnas av hur Åland inte anser sig vara en del av Finland. Finländare blir mycket förgrymmade över att landskapsregeringen inför en olaglig karantängräns mot fasta Finland och varje finländare.

Landskapsregeringen kommer underfund med att man inte har rätt att införa detta karantäntvång och ändrar sig att numer är 14 dagars karantänbeslutet bara är en rekommendation. Landskapsregeringen gör ingen riktad mediapressträff till de finsktalande medierna!

I Finland sprids ännu informationen om att Åland anser att finländare ska sättas i karantän om de mot förmodan planerar en resa till ”Hurrikongo” vilket nu Åland kallas på många sociala medier i Finland. Ålands intäkter på turism och annan företagsamhet från Finland är synnerligen viktig för Ålands väl och ve. 

Undantagstillståndet är till mitten av april men i och med att Finland har rätt att ha undantagstillstånd i 3 månader räknar många tjänstemän med insyn i vad som viskas i regeringskorridorerna i Helsingfors att undantagstillståndet kommer att hållas till ca 15e juni. Finland har dessutom rätt till beredskapslagar i 6 månader vilka kanske kan inverka på livet för finska medborgare efter 15e juni.

Ingen åtgärd för tillrättaläggandet för det urbota korkade pressmeddelandet om att Åland anser Finland som utland ökar ilskan mot Åland och Ålänningar lavinartat för varje dag undantagstillståndet gäller. 

Om du är behjälplig i finska språket önskar jag att du börjar följa med kommentarsfälten på de finska medierna samt sociala medierna vilka diskuterar all form av turism till Åland. Man blir ledsen av att läsa vad som skrivs om Åland just nu. I och med att landskapsregeringen inte bryr sig om att denna felaktiga bild av Åland och ålänningar får spridas kommer detta att garanterat påverka eventuellt inresande till Åland den här sommarsäsongen då vi behöver den som mest.

Dessutom tror jag att landskapsregeringens uttalandet även på sikt kommer vara negativt för Åland då diskussionen med finska regeringen om att hjälpa företag inom Finland / Åland på grund av den uppkomna situationen på grund av Covid-19 startar upp.

Som kuriosa kan jag nämna att några företagare på Kökar nu följer med drevet mot Ålänningarna på i första hand Finska medier samt sociala medier vilka behandlar resor till Åland där vi berättar vad som egentligen gäller i nuläget. Tyvärr finns det många Ålänningar vilka ännu för fram den felaktiga info som landskapsregeringen först gick ut med på dessa medier.

Jag vill definitivt inte att Coronaviruset ska sprida sig på Åland men vi måste vara mycket tydliga med vilka regler som gäller för att hålla de paniska utbrott vilka kan slå åt vilket håll som helst i styr under tiden för undantagstillståndet.

Folk hamstrar ju till och med toalettpapper på grund av Covid-19 vilket definitivt inte hjälper mot smittan, så felaktiga uttalanden utan kraftiga dementier från landskapsregeringens sida kan nå astronomiska höjder med för Åland onödiga och katastrofala följder.

Thomas Dahlgren