Kategorier
Nyheter

Jomala beslutar om kvotflyktingar på tisdag

Ålands Radio rapporterar idag att landskapet under 2018 troligtvis kommer att ta emot 20-25 så kallade kvotflyktingar, det vill säga människor som EU sänder till sina medlemsnationer från andra ankomstländer – i huvudsak de runt medelhavet. Finlands riksdag beslutar varje år hur många kvotflyktingar landet tar emot och placerar dem hos de kommuner som anmält intresse.

Finland har under de senaste 12 månaderna beviljat drygt 4300 samt nekat knappt 5200 människor asyl. De flesta som under perioden beviljats asyl är i åldrarna 18-34 och nästan uteslutande från Irak, Afghanistan, Syrien, Somalia, Iran och Eritrea. 63% av de som under perioden beviljats asyl är män. En ansökan om uppehållstillstånd kostar €420.

Under samma period på 12 månader har 2356 människor avvisats eller utvisats ur Finland, varav 60% var i åldrarna 18-34 och 30% i åldrarna 35-64. De flesta som utvisas eller avvisas är från Irak, Ryssland eller Rumänien. 73% är män.

Ålands Radio rapporterar att utav de kvotflyktingar som tros komma till Åland kommer 15 att tas emot av Mariehamn samt flera av Lemland och Finström, som också anmält intresse. Jomala kommunfullmäktige kommer att rösta på tisdag huruvida kommunen kommer att ta emot en familj kvotflyktingar i år. Mottagandet har redan godkänts av Jomala kommunstyrelse, på förslag av socialchef Jan Mattsson samt kommundirektör John Eriksson och flyktingarna är tänkta att husera i en lägenhet i Allégården.

Jomala kommunstyrelse protokoll 18.12.2017